Permacultuur
In de Permacultuur (permanent agriculture) werk je zoveel mogelijk samen met de natuur. Een weiland in ons klimaat wil eigenlijk heel graag bos worden. Als je niets doet zal het zich zo ontwikkelen. Hoe kunnen we zorgen voor een bos dat ook voedsel levert?
Het eerste deel van ons weiland lijkt nog in veel opzichten op een gewone moestuin. We proberen onze éénjarige gewassen elkaar zoveel mogelijk te laten ondersteunen (stikstof binders, compost, schaduw van de kool voor de sla...). Maar het achterste deel van het weiland kent vijf ekers die zijn opgezet als bosrand met meerjarige en éénjarige gewassen die elkaar ondersteunen. Zogenaamde gildes met fruitbomen, bessenstruiken, klimplanten, kruipende lagen en wortelgewassen, tot wel zeven lagen boven elkaar. Zo maak je de oogst per oppervlakte groter en diverser, kunnen de gewassen elkaar beschermen voor plagen en ziektes en het ziet er ook nog mooi uit. Ten minste, als je van aangeharkte perkjes houdt is het even wennen...
We moeten nog veel leren over het verbouwen van voedsel en de Permacultuur. We zien het dus ook als een groot experiment. Volg onze ontdekkingen op onze Facebook pagina.