Start van het oogstseizoen! De groenten van week 18 |
Beste zelfoogsters,
Vanmorgen was het een prachtig plaatje: berijpte groenten die glinsterden in de ochtendzon. Kortom stralend helder met afgelopen nacht toch nog vorst aan de grond.. dus van zwaluwen is nog even geen sprake, laat staan van zomer. Maar we kunnen los! Het heerlijke warme voorjaarsweer van de afgelopen weken heeft flink bijgedragen aan de groei in de tuin. Wat staat het er allemaal mooi bij! Je kunt de eerste groenten dus komen halen!
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
- Winterpostelein
- Raapstelen
- Snijbiet
- Rode en groene eikenbladsla
- Paksoi
- Boerenkool, groen en paars
- Palmkool
Winterpostelein is een typische voorjaarsgroente, die als klein plantje in een soort winterslaap de vorst goed doorstaat. Het heeft de laatste dagen een enorme groeisprint doorgemaakt en staat nu in weelderige bosjes klaar om vlak boven de grond afgeknipt te worden (schaartjes liggen in de kapschuur). Let op de schattige witte bloempjes midden in het groene blaadje! De winterpostelein staat vooral bekend als stoofgroente voor in de stamppot, maar ik vind het rauw het lekkerst, als sla, met wat gehalveerde cherrytomaatjes, olijfolie, azijn of citroen, peper en zout, en klaar. Niks meer aan doen. Net zo fris en sappig als ijsbergsla!
Raapstelen hebben een wat stoffig en oubollig imago, maar deze koolsoort is heerlijk in de stamppot. De mosterdachtige smaak combineert goed met kaas. Een deel van de raapstelen staat al in bloei, maar dat doet niets af aan de smaak: de bovenste delen van de steeltjes en bloemen zijn ook lekker. En decoratief. Dat geldt ook voor de boerenkool en palmkool van afgelopen winter. Die staan nu in knop of net in bloei. Zo zie je ze niet in de supermarkt, maar geen punt: bedenk dat bloemkool en broccoli ook kolen zijn die (bijna) bloeien en dat de bovenste 15 cm van de scheuten van palm- en boerenkool als zogenaamde koolasperges door sjieke restaurants als delicatesse worden geserveerd. Rauw in een salade of even geblancheerd (minuutje koken in ruim water met zout) als knapperige warme groente. Probeer het eens. Als jullie er niets mee doen dan weet ik er wel raad mee!
Snijbiet is het succesnummer van vorig jaar. Nu de blaadjes aan het begin van het seizoen nog klein zijn, kun je het klaarmaken als spinazie, zij het dat het krachtiger van smaak en textuur is (en weer aangroeit!). Over spinazie gesproken: die staat ook in de tuin, maar bij wijze van experiment hebben we een heel vroeg slechts kleine hoeveelheden van 5 soorten in de volle grond gezaaid en geplant. Het moet nog even doorgroeien. Later meer daarover.
Waar staat wat?
Dit jaar breiden we de tuin aanzienlijk uit omdat we een flinke groei doormaken in aantal deelnemers. We beginnen dit oogstseizoen met meer dan 60 volwassen deelnemers en gaan zo’n 60 nieuwe teeltbedden met groenten voor jullie aanplanten. En dan heeft een simpele uitleg als vorig jaar, dat een bepaalde groente ergens linksvoor in de tuin oogstbaar is, weinig nut meer. Daarom maken we vanaf dit jaar gebruik van een plattegrond van de tuin. Deze hangt in de kapschuur, samen met een overzicht waar welke groenten in de betreffende week te oogsten zijn. De teeltbedden krijgen bordjes met nummers waarmee op de kaart en in het groenteoverzicht wordt aangegeven waar de oogstbare groenten staan. Een kopie van dit wekelijkse mailtje hangt er ook bij.
Open dag 9 mei
Op zaterdag 9 mei houden we weer een open dag van 14.00 uur 17.00 uur. Je bent dan van harte welkom in de tuin. Neem vrienden en bekenden uit de buurt mee die je ook verreweg de verste groente uit de buurt gunt! We hebben nog veel meer leuke evenementen in de planning maar daarover later meer.
Ús Hôf in the picture!
Onlangs hadden we al twee cameraploegen op bezoek, één voor een symposium (zie www.dorpslandbouw.nl/ ) en een andere voor de provincie (zie https://www.youtube.com/watch?v=wJ5fWYz3cjw&feature=youtu.be). En binnenkort gaat Reitse Spanninga (je weet wel, van restaurant ’t Plein in Joure en van Lekker ite mei Reitse) de groenten uit Ús Hôf als ingrediënten gebruiken voor zijn programma! Als het goed wordt 3 juli de aflevering uitgezonden waarin Reitse typische seizoensgerechten klaarmaakt met onze groenten. De opnames vinden begin juni plaats tijdens een kookworkshop in de Frittemahof in Sneek. Ús Hôf komt dus op TV!
Nou, dat was het tot zover, want er is werk aan de winkel: er moeten deze week nog 4500 plantjes de grond in! Ook namens Bregje: tot ziens in de tuin!
Michel
Terug