De groenten van week 49 + |
Beste zelfoogsters,
Er mag dan een paar weken geleden wat nachtvorst over de boerenkool en spruitjes heen zijn gegaan, maar inmiddels is het alweer 13 graden! Ik zag zojuist dat de Tayberries alweer vruchten dragen! Hmm, het is nu officieel: het klimaatbureau van de VN meldde onlangs dat we zojuist het warmste jaar sinds mensenheugenis hebben meegemaakt.. Dat roept zeer gemengde gevoelens bij mij op.. Voor de groente betekent dat ze voorlopig nog niet zullen kapotvriezen. Er is dus nog heel wat te oogsten, zij het dat hoeveelheden en omvang beperkt zijn, want aanwas en groei zijn er nu wel uit. Dus kom nog wat van die heerlijke winterse kost halen! (Doe wel laarzen aan, want het gras rond de teeltbedden is erg nat..) Op de website vind je nieuwe recepten ter inspiratie, onder andere van de quiches die Barry voor onze seizoensafsluiting had bereid. En van een sladressing voor over de bladmoster, van Klaas en Margriet. Heerlijk!
Groenten van deze winter
De komende tijd kunnen de volgende groenten nog geoogst worden:
- Spruitjes
- Groene en paarse boerenkool
- Rode en gele bietjes
- Rode en gele bladmosterd
- Savooiekool
- Prei
- Groenlof
- Meiknolletjes
- Palmkool
- Paksoï
- Snijbiet
- Rode kool
- Witte kool (nieuw!)
- Knolvenkeltjes
De zelfoogsttuin blijft ons dus nog van alles bieden deze winter. Maar deze nieuwsbrief gaat tot maart even uit de lucht, want het groenteaanbod zal even ongewijzigd blijven. Wel zullen we jullie blijven attenderen (ook via facebook en twitter) op winterse activiteiten, zoals een nog in te plannen snoeiweekend en andere klussen. We gaan onder andere kweekkasjes bouwen, zogenaamde koude bakken, om in het voorjaar vroeg te kunnen beginnen met de teelt van de eerste groenten. Eén winteractiviteit willen we hier alvast vooraankondigen:
Eten bij de boer
Zet 31 januari maar alvast in je agenda. Dan organiseren we samen met Jan en Hanneke Jellema van ‘Koblomke’ en met Barry Diphoorn van Barrykookt.nl een gezellige maaltijd in de stallen van Komblomke in Loënga. Aan lange tafels in het voederpad, met de warme adem van de koeien in de rug, gaan we een gezellig wintermaal aanrichten, met seizoensgroenten en vlees van Friese bodem. Barry zal er inspirerende gerechten mee bereiden. Een mooie gelegenheid om eens te ervaren wat je zoal met boerenkool, palmkool en savooiekool voor lekkers kunt maken, en om het verschil tussen deze koolsoorten eens goed te kunnen proeven.
Dus:
Eten bij de Boer
Zaterdag 31 januari 2015, 18 uur
In de stallen van Koblomke
Jullie zijn van harte welkom. Meer hierover in de uitnodiging die binnenkort volgt.
Rest ons jullie fijne feestdagen en een sprankelend, gezond 2015 te wensen!
Groetjes, ook namens Bregje,
Michel
Terug