De groenten van week 49 |
Beste zelfoogsters,
Was ik vorige week helemaal vergeten Frank en Agaath te bedanken voor hun inzet bij de bliksem rooiactie! Bij deze. Want er moest plaats gemaakt worden voor de volgende ‘beweiding’ van Viktor en Rof. Er is alweer een heel krat piepers uit de grond gehaald. Ditmaal is het de Ditta, een lekkere vastkokende aardappel. Er zit nog veel meer in de grond (ook nog de rode Raja!) dus jullie zullen binnenkort nog wel een oproep langs zien komen voor een volgende rooiactie. En nog even geen vorst aub.
Ook dit mailtje liet even op zich wachten. Je zou denken dat het nu lekker rustig is op de tuin, maar nee hoor: we zijn druk bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar: bouw van kas en een schuur voor de nieuwe trekker, verharding van ons pleintje en verbouwing van de kapschuur tot club-, thee- of kookhuis en coöperatie-afhaalpunt!
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden:
Nieuw deze week
- Radicchio (roodlof) B12, D25
- Aardpeer D11
- Chinese kool C5
SPECIAAL deze week:
- Koolrabi D52
- Knolvenkel D50
- Andijvie D23/24
- Salanova sla D19/20
- Paksoï Shanghai D54/55
- Rammenas A17
En verder:
- Snijbiet B12, D40
- Rode en gele bietjes D3
- Groenselderij D45
- Bleekselderij D6/33/37
- Spruitjes A6/7, C11/12/13/14
- Groene en rode boerenkool A11, B8, C15
- Palmkool D5/10/24
- Spitskool D18/19/34
- Rode kool Kapschuur
- Witte kool Kapschuur
- Savooiekool Kapschuur
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bieslook Kruidencirkel
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
Artemis aardappels voorste houten krat links in kapschuur (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Ditta aardappels achterste houten krat links in kapschuur (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Goudreinetten (moes, taart) teilen in kapschuur (€1,- de kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Eén van de nieuwkomers is een primeur op Ús Hôf: de aardpeer. Of liever: de topinambour. Prachtige naam voor een knol, niet? De aardpeer konden jullie in september onvermoed mooi geel zien bloeien als een soort miniatuur-zonnebloem op lange stelen. Onderaan de nu verdorde stelen zit het lekkers: kleine knolletjes die je net als aardappels kookt, bakt, frituurt of roostert. Pak de spitvork en haal ze boven. De smaak is nootachtig zoet, met een vleugje artisjok. Schillen hoeft niet, dus wel goed borstelen. Na het koken kun je ze net als aardappelen in de schil laten schrikken. Doe wat azijn of citroensap in het water tijdens het koken om verkleuring te voorkomen. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze goed samen. Stukken aardpeer meebraden met een sudderlapje is verrukkelijk. In tegenstelling tot aardappelen kun je aardpeer ook rauw eten: lekker brossig en krokant.
De tweede nieuwkomer was er vorige jaar ook: de roodlof, of liever: de radicchio. Deze Italiaanse benaming klinkt ook veel sexyer! De donkerrode kroppen zijn dit jaar klein gebleven, ofwel iets te laat geplant. Het gaat om het rode, witgeaderde hart, de buitenste groene dekbladeren verwijder je en kun je laten staan/liggen. Het is verwant aan witlof: radicchio heeft ook die frisbittere smaak, maar is tevens zoeter. De rode, witgeaderde blaadjes zijn verder iets steviger en bovendien heel decoratief. Je kunt het op dezelfde manier als andijvie of witlof verwerken en toepassen: in stamp- en smoorpotten, in sauzen, maar ook rauw in salades. Ter inspiratie is op de site een heerlijk recept met radicchio te vinden.
En vergeet niet..
…HOGE laarzen aan te doen! Want de tuin is zelden zo drassig geweest. We overwegen om verharding aan te leggen volgend jaar..
Tot zover, tot ziens in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug