De groenten van week 46 |
Beste zelfoogsters,
Vorige week ben ik helemaal vergeten te vertellen dat we nu behalve groenten, aardappels, kruiden en kleinfruit, ook moesappels en stoofperen aanbieden. Dank voor jullie hulp bij het plukken en rapen tijdens de zelfoogstersbijeenkomst. De appels en peren zijn nu nog van ons eigen erf want we moeten een paar jaar wachten voordat we kunnen oogsten van de nieuwe boompjes in de zelfoogsttuin. De appels en peren maken geen deel uit van het groentenabonnement, maar zijn verkrijgbaar voor 1 euro per kilo. Graag zelf afwegen en noteren op de pieper/peren/appellijst.
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden:
Nieuw deze week
- Andijvie D23/24
- Paksoï Shanghai D54/55
SPECIAAL deze week:
- Groene eikenbladsla D35/38/39
- Salanova sla D19/20
- Rode bataviasla D32/34
- Chinese kool B14
- Rammenas A17
En verder:
- Snijbiet B12, D40
- Rode en gele bietjes D3
- Groenselderij D45
- Bleekselderij D6, D33
- Spruitjes A6/7, C11/12/13/14
- Groene en rode boerenkool A11, B8, C15
- Palmkool D5/10
- Spitskool D34
- Rode kool Kapschuur
- Witte kool Kapschuur
- Savooiekool Kapschuur
- Pompoen Kapschuur
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Dille Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
Artemis aardappels Houten krat links in kapschuur (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Goudreinetten (moes, taart) Teilen in kapschuur (€1,- de kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Zwijndrechtse wijnperen (hand/stoof) Teilen in kapschuur (€1,- de kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Van de nieuwkomers is de andijvie terug van weggeweest; een oude bekende die geen intro vraagt. De paksoï Shanghai is wel nieuw, in de zin dat dit ras hier nog niet eerder is geteeld. Kleiner en iets groener van kleur dan de paksoi die tot deze week helemaal aan het begin van vak D stond. De smaak is ook voor mij nog een verrassing. Wel vind ik dat paksoï over het algemeen op z’n best is wanneer die in grotere stukken en heel kort wordt meegebakken.
Verder raad ik iedereen deze week van de laatste drie soorten sla te genieten, want met dit koude, natte en donkere weer groeien ze niet verder en zullen ze binnenkort vergaan.
En vergeet niet..
…bladkolen als palmkool en boerenkool van onderaf en bladsgewijs te oogsten. Dan blijft de plant groeien en de hele winter oogstbaar. Dus NIET de kruin eruit snijden AUB.
…van de aardbeien en frambozen te snoepen! Want straks zijn ze echt weg…
…om je aan de wekelijkse lijst van groenten te houden, vooral van de SPECIALS te oogsten en vervolgens aan te vullen met de verdere groenten. Er zit namelijk een plant- en oogstplan achter. Zo voorkomen we samen nu overschot en doorschot, en later tekort. Dus laat de andijvie staan en doorgroeien, evenals de knolselderij en winterpeen. Anders geen snert in januari ;-(
Tot zover, tot ziens in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug