De groenten van week 45/46 |
Beste zelfoogsters,
Het is alweer meer dan een week geleden (drukdruk met het nieuwe dak!), maar wat hebben we genoten van onze gezellige seizoensafsluiting! De flessen perencider zijn nog steeds aan het naborrelen;-). De timing kon niet beter, zo op de laatste zomers dag van 2014. We willen iedereen bedanken die aanwezig was en meegeholpen heeft met het planten van winteruien en knoflook, met het stekken van de bessenstruiken of met peren persen. Dank ook aan hen die iets lekkers hadden meegenomen, met name Barry voor die heerlijke quiches. En aan Hanneke Jellema van Koblomke, voor haar uitleg over de manier waarop ze op hun melkveebedrijf de dieren in familiekuddes houden (trouwens, er is krek weer geslacht en het vlees is weer volop in de boerderijwinkel van Koblomke verkrijgbaar).
We zijn erg blij met de feedback die jullie hebben gegeven over het afgelopen jaar en de suggesties voor komend jaar. Om er een paar te noemen: meer peultjes en sperciebonen, en ook aardappels, wortelen, pastinaak, schorseneren, rabarber, komkommer, tomaten, kruiden, capucijners en doperwten, doorgaan met deze nieuwsbrieven, meer recepten en meer paden tussen rijen om beter te kunnen oogsten, een gastenboek in de kapschuur om van alles in te schrijven, etc). Mocht je er nog meer hebben, laat het ons weten! We nemen ze ter harte en doen ons best om ze in het plant- en zaaiplan voor 2015 te verwerken.
Die schijnbaar eindeloze zomer van 2014 loopt dan eindelijk toch ten einde. Tijd voor herfst- en winterkost. Boerenkool dus. Maar ook voor zomerse nakomertjes die in de herfst evenzogoed prima smaken: rode bietjes en bladmosterd.
Groenten van deze week
Deze week kunnen de volgende groenten worden geoogst:
- Boerenkool
- Rode bietjes
- Rode en gele bladmosterd
- Savooiekool
- Broccoli
- Krulandijvie
- Prei
- Groenlof
- Meiknolletjes
- Palmkool
- Paksoï
- Snijbiet
- Snijboontjes
- Rode kool
- Knolvenkeltjes
- Groenselderij
Nieuw deze week zijn dus de bietjes (jaja, ze zijn er weer), de bladmosterd en boerenkool. De boerenkool is een bladkool, waarvan – net als van palmkool - het blad geoogst wordt. Het is dus NIET de bedoeling om de plant in zijn geheel te rooien of om de top eruit te snijden! Snij enkel wat bladen af en begin met de onderste. Op deze manier blijft de plant groeien en nieuw blad produceren en kun je nog maandenlang blijven oogsten van dezelfde planten. De oogstbare boerenkool staat bij de ingang van de tuin links, vóór de maïsstoppels en de eerste bonenstokken.
Nu wordt gezegd dat boerenkool lekkerder is wanneer de vorst ‘eroverheen is gegaan’. Het klopt dat dan het zetmeel in de bladeren omgezet wordt in suikers, wat de smaak ten goede komt. Mocht je nu al willen genieten van lekkere boerenkool dan kun je dit omzettingsproces benaderen door de geoogste koolbladeren enkele dagen in de vriezer te leggen. Bijkomend voordeel: de bladeren worden bros en breekbaar en kunnen heel makkelijk in kleine stukjes verbrokkeld worden.
De nieuwe rode bietjes staan in het achterste nieuwe teeltbed. Daar wisselen rijtjes rode en gele bieten elkaar af. Veel rode bietjes zijn al groot genoeg om te oogsten, maar voor de gele bietjes is nog enig geduld vereist.
De rode en gele bladmosterd (ook een bladkoolsoort!) staat evenees op het nieuwe achterste teeltbed. Het is lekker, milder alternatief voor rucola: rauw lekker door de salade of op een boterham met kaas, maar ook gekookt te gebruiken voor stamppot of net als spinazie te roerbakken of te smoren. Je oogst het blad met een schaartje zodat ook hier de plantjes weer door kunnen blijven groeien voor een volgende oogst (schaartjes in de kapschuur, evenals de oude kranten om de blaadjes in te wikkelen/vervoeren, mocht je zelf geen bakje/zakje mee hebben genomen).
Dat was het voor deze week, tot zover, veel oogst- en kookplezier en tot ziens in de tuin!
Groetjes,
Michel & Bregje
Terug