De groenten van week 44 |
Beste zelfoogsters,
De voorbereidingen voor het zelfoogstfeest van komende zaterdag zijn in volle gang. Want de feestvarkentjes moeten natuurlijk wel even feestelijk worden ontvangen! We hopen dat je ook kunt komen. Van een aantal deelnemers hebben we nog geen reactie ontvangen of ze komen, al dan niet met geïnteresseerde introducees. Laat dit dus nog even weten als je dat nog niet gedaan hebt.
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden:
Nieuw deze week
- Broccoli B9/10
- Palmkool D5/10
- Rode en gele bietjes D3
- Spitskool D34
SPECIAAL deze week:
- Chinese kool B14
- Rammenas A17
- Knolvenkel C7
- Paksoi D1/2
- Groene eikenbladsla D35/38/39
- Gele bietjes Kapschuur
En verder:
- Rode koolrabi D5
- Snijbiet B12, D40
- Groenselderij D45
- Bleekselderij D6, D33
- Spruitjes A6/7, C11/12/13/14
- Groene en rode boerenkool A11, B8, C15
- Rode kool Kapschuur
- Witte kool Kapschuur
- Savooiekool Kapschuur
- Pompoen Kapschuur
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Dille Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
Artemis aardappels In het grote houten krat in het linker segment van de kapschuur (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Op één na zijn de nieuwkomers van deze week eigenlijk terugkomers. Voor de broccoli, bietjes en spitskool geldt dat ze niet allemaal tegelijk op formaat zijn, dus zoek de grootse op en laat de kleinere nog even doorgroeien. En maak ook eens iets lekkers met het bietenloof. Persoonlijk vind ik de smaak voller en zoeter dan van snijbiet. Je kunt het prima roerbakken of smoren, maar ook rauw is het een kleurrijke aanvulling in een salade. Als je bietjes met loof meeneemt, draai dan wel het loof eraf; zo verdampt het vocht in de knollen niet via de bladeren en blijven de bietjes hard.
De palmkool is wel een echte nieuwkomer. Ook bekend als Cavolo Nero ofwel zwarte kool in het Italiaans. In Toscane worden veel wintergerechten hiermee bereid. Het lijkt op onze vertrouwde boerenkool, maar met een sterkere, krachtige smaak. Je oogst het net als boerenkool badsgewijs, en je begint met de grootste onderste bladeren. Laat de kruin doorgroeien zodat je er ook de rest van de winter van kunt genieten. Bereiden als boerenkool, desgewenst de nerf eraf ritsen als je die te stevig vindt of de kool niet te lang wilt laten koken.
De zomer voorbij…
Ja, het is nu echt herfst. De spreekwoordelijke nazomerse overvloed is voorbij en geleidelijk nemen we afscheid van een aantal soorten groeten. De courgettes zijn nu echt gestopt met groeien en de nieuwe bloemen worden niet meer bevrucht. De teelt viel dit jaar toch al niet mee, daar langs de slootrand, daar was veel minder voeding voor de plantjes dan verwacht. Dat gaan we volgend jaar anders doen. Meer daarover meer komende zaterdag wanneer we tijdens de zelfoogstbijeenkomst terugkijken hoe het oogstseizoen tot zover is verlopen.
En vergeet niet..
…van de aardbeien en frambozen te snoepen! Vooral van de frambozen, want dat zijn er heel veel! En straks zijn ze weg…
…om je aan de wekelijkse lijst van groenten te houden, vooral van de SPECIALS te oogsten en vervolgens aan te vullen met de verdere groenten. Zo voorkomen we samen nu overschot en doorschot, en later tekort.
Tot zover, hopelijk tot komende zaterdag en anders in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug