De groenten van week 42 |
Beste zelfoogsters,
Bij het typen van het onderwerp hierboven dringt het besef door dat we nog maar 10 weken voor Kerst staan! Wat gaat de tijd snel! Het eerste oogstseizoen van Ús Hôf loopt nu op z'n eind. En wat heeft de tuin nog veel te bieden!
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten worden geoogst:
- Prei
- Groenlof
- Suikermaïs
- Flespompoen of Butternut
- Hokaïdo pompoen
- Meiknolletjes
- Broccoli
- Palmkool
- Radicchio
- Paksoï
- Snijbiet
- Snijboontjes
- Rode kool
- Groene bloemkool
- Courgette
- Knolvenkeltjes
- Groenselderij
- Botersla en rucola
Nieuw deze week zijn de prei en de groenlof. Prei zal voor iedereen bekend zijn, maar de oogst vraagt wel even aandacht. De eerste 3 rijen prei zijn nu oogstbaar; zoek de dikste uit. Gebruik de spitvork die ter plekke klaarstaat; steek de vork vanaf de zijkant van de rij schuin onder de prei en til met de vork de aardkluit met prei een beetje op; trek de losgekomen prei met ‘baard’ en al uit de grond en klop hem wat uit; probeer de overige prei zo min mogelijk te beroeren, eventueel de aarde een beetje aandrukken na de oogst. AUB spitvork weer aan het begin van de rij weer terugzetten.
Groenlof is voor menigeen nieuw. Het is in België en Frankrijk veel bekender dan hier. Groenlof wordt ook wel suikerbrood of suikerij genoemd. Die laatste naam is een verbastering van chicorei, dat bij veel mensen wel bekend zal zijn van de cafeïnevrije surrogaatkoffie, die van de gedroogde en geroosterde wortel van hetzelfde plantje wordt gemaakt. Dus groenlof is het loof van de chicoreiwortel! Het is verwant aan witlof, smaakt als een kruising tussen witlof en chinese kool en kan op dezelfde manier bereid worden als witlof en chinese kool: rauw in salade of gekookt in stamppot of als smoorgroente. Een melk- of roomsausje met een snufje nootmuskaat maakt de gekookte groente helemaal af. Ook lekker met walnoten, rozijnen en honing!
Seizoensafsluiting
Op zaterdag 1 november willen we graag het eerste oogstseizoen van Ús Hôf samen met jullie allemaal feestelijk afsluiten. Jullie zijn die middag om 14 uur van harte welkom. Naast wat gezellige activiteiten, zoals stekjes van fruitstuiken maken, soep en bisschopswijn rond de vuurkorf, willen we die middag met jullie terugblikken op het afgelopen seizoen en vooruitkijken naar volgend jaar. Wij hebben er zin in!
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Groetjes,
Michel & Bregje