De groenten van week 41 |
Beste zelfoogsters,
Zo, nog een kratje nieuwe groenlof de grond in en een paar bedjes veldsla inzaaien, en dan zit het plant- en zaaiwerk er voor dit jaar op. Voor meer dan 100 volwassen eters deze winter.. Tjonge. En dan snel aan de slag om ook de nieuwkomers van volgend voorjaar van lekkere groenten te voorzien: vakken F en G moeten klaargemaakt voor groenteteelt, dus gemaaid, gefreesd, van compost voorzien en met groenbemester worden ingezaaid. En niet te vergeten: een leuk feestje voor 31 oktober organiseren!
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden:
NIEUW:
- Chinese kool A14
- Groene eikenbladsla D35/38/39
SPECIAAL deze week:
- Suikermaïs A5
- Rammenas A17
- Raapstelen A1
- Paksoi D1/2
- Groene bataviasla D5/10/18
- Sperziebonen A10
- Pronkbonen D9
- Gele bietjes Kapschuur
- Groenlof Kapschuur
- Stengelui Kapschuur
- Savooiekool Kapschuur
En verder:
- Witte koolrabi D15
- Rode koolrabi D5
- Knolvenkel A12
- Prei A8/9
- Snijbiet B12, D40
- Groenselderij D45
- Bleekselderij D6, D33
- Spruitjes A6/7, C11/12/13/14
- Groene en rode boerenkool A11, B8, C15
- Rode kool D26/27/28
- Witte kool Kapschuur
- Groene en gele courgette Kapschuur
- Pompoen Kapschuur
- Rucolasla C5
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Dille Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
Artemis aardappels In het grote houten krat in het linker segment van de kapschuur (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur
De nieuwkomers van deze week zijn twee oude bekenden, terug van weggeweest. De chinese kool staat achter het peulengaas. Voel even of de krop goed vol en stevig aanvoelt, want die kun je oogsten. Als ie nog wat zacht en hol aanvoelt laat je het kooltje nog een weekje groeien.. De groene eikenbladsla is de malste (?) en teerste van alle slasoorten die we hier telen. In plaats van net onder de grond rooien kun je de sla ook als snijsla oogsten: snij de sla net boven maaiveld af zodat het onderste deel van de blaadjes nog net blijft staan; dan staat er over een paar weken weer een slaatje (ijs en weder dienende…).
Ouderwetse veldwachter of postmoderne groentepolitie..
Jawel, die moest onlangs weer even optreden. Want het is nadrukkelijk niet de bedoeling om courgettes en pompoenen zelf te oogsten. Ze zijn schaars of klein door tegenvallende opbrengst en dan hebben sommigen de neiging er meerdere ondermaats te plukken, in plaats van te wachten tot ze groot genoeg zijn. Zo blijven ze schaars natuurlijk. Voor alle overige oogsters tenminste.. Dus wees sociaal en solidair met anderen en neem alleen courgette mee (en beperk je nu even tot één per huishouden per week) als die op de tafel in de kapschuur liggen. Ik zorg ervoor dat ze geplukt en in de kapschuur gelegd worden zodra ze op maat zijn. Liggen ze er niet, dan zijn ze helaas even op of nog te klein. Volgend jaar zal ik voor een groter aanbod van deze populaire groente zorgen. Meer daarover tijdens de zelfoogstersbijeenkomst op 31 oktober.
En vergeet niet..
… zaterdag 31 oktober 16.00 – 20.00 uur vrij te houden in je agenda voor het oogstfeest en de jaarlijkse zelfoogstersbijeenkomst. Details volgen. Als het goed is kunnen jullie dan de nieuwe inwoners van Ús Hôf verwelkomen: een stel Hongaarse Mangalitza-varkens! We hopen dan ook weer tips en suggesties van jullie te krijgen voor het volgende seizoen. Een aantal abonnees zullen dan ook de plannen toelichten die zij aan het uitwerken zijn om een coöperatie op te richten om gezamenlijk ook andere biologische producten aan te schaffen. Kom naar het feestje en stel je op de hoogte van de ontwikkelingen op en rond Ús Hôf!
…om de aardappels af te wegen en op de pieperlijst te noteren in de kapschuur.. Ten overvloede: aardappels maken geen deel uit van het groente-abonnement; ze worden apart afgerekend, zie de mail van week 30, ook voor meer info, zoals rooiwenken enz.
…om je aan de wekelijkse lijst van groenten te houden, vooral van nieuwkomers en de SPECIALS te oogsten en vervolgens aan te vullen met de verdere groenten. Zo voorkomen we samen nu overschot en doorschot, en later tekort.
…van de aardbeien en frambozen te snoepen!
…laarzen aan te doen! (en het middenpad te mijden, zodat die een beetje kan herstellen…)
Tot zover, tot ziens in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug