De groenten van week 41 |
Beste zelfoogsters,
Tijdens het schrijven van dit mailtje komt er een pittige onweersbui over met striemende regen en een puist wind. Oei, de hoge zonnebloemen in de tuin zijn zojuist bij de voet afgebroken.. Ach, dan toch eindelijk echt herfst. Tijd voor pompoensoep en rode kool met appeltjes! De geslaagde open dag van afgelopen zaterdag was met maar liefst 21 graden en 40 bezoekers een prima afsluiting van die eeuwiglijkende zomer van 2014!
Groenten
Deze week kunnen, tussen de buien door, de volgende groenten worden geoogst:
- Suikermaïs
- Flespompoen of Butternut
- Hokaïdopompoen
- Meiknolletjes
- Broccoli
- Palmkool
- Radicchio
- Paksoï
- Snijbiet
- Snijboontjes
- Rode kool
- Groene bloemkool
- Courgettes, groen en geel
- Knolvenkeltjes
- Groenselderij
- Diverse soorten sla (boter-, rode en groene eikenblad-, rucola)
De maïs en een aantal pompoenen zijn rijp en nieuw op de oogstlijst deze week. De rijpe maïs herken je aan de bruin geworden draden die boven uit de kolf steken. Hooguit 7 minuten in de magnetron of in kokend water (zonder zout, daar wordt de maïs taai van), klontje boter erop, snufje zout, klaar. Bakken in de pan met wat olie kan ook, wel regelmatig keren. Pompoenen hebben een steeltje dat is verhout wanneer ze rijp zijn; ze klinken dan ook een beetje hol als je er op klopt. De flespompoen is nog notiger en zoeter van smaak dan de oranje Hokaïdo. Lekker in een herfstig soepje, maar ook geroosterd (al dan niet gevuld) uit de oven, of in de puree, met een snufje komijn. Net als voor veel andere groenten geldt dat niet alle exemplaren tegelijk rijp zijn, maar de eerste zijn oogstbaar!
Vondelingen
Doorgaans worden de oogstbare groenten gemarkeerd met vlaggenstokjes. Maar voor de sla en andijvie geldt dat even niet meer. De diverse slasoorten zijn namelijk her en der verspreid te vinden, en dan ook nog eens tussen de andere groenten, zelfs tussen de bessenstruiken. Vooral de groene en rode eikenbladsla staan op veel verschillende plekken. Hier en daar zijn ook nog een paar eenzame kroppen (krul)andijvie te vinden. Niet genoeg stokkenom al die kleine clustertjes te markeren… Dus zoek niet meer naar een rijtje sla of andijvie met een vlaggenstokje, maar pluk naar wens waar een krop van goed formaat staat.We kunnen deze week de botersla aanbevelen, die staat bijnaverstopt tussen de kolen links. Heerlijk!
Die andere oogst
Zoals jullie weten gebruiken we bewust geen giftige bestrijdingsmiddelen. Dit jaar passen we evenmin natuurlijke bestrijdingstechnieken toe, want we willen ons eerst een beeld vormen van onbalansenin de tuin en van de ernst van mogelijke plagen alvorens maatregelen te treffen. Op basis van dat beeld hopen we een weloverwogen besluiten te kunnen nemen over welke natuurlijke middelen en technieken we volgend jaar zullen inzetten. Onze voorkeur gaat uit naar hetinzetten van ‘lekkere verleiders’, die ongewenste gasten weglokken van de groenten, of het toepassen van ‘listige bedwelmers’, die met hun geur een dwaalspoor uitzetten. We willen ook omstandigheden creëren om dieren aan te trekken die zich met plaagbeestjes voeden. Het werken met netten en gaas is een optie die we desnoods ook kunnen proberen.
Dit jaar leggen we plaagbeestjes dus geen strobreed in de weg. Het mooie weer van de afgelopen tijd maakte hun feest compleet. De luwte van de tuin was namelijk een ideaal zwoel nestelplekje, vooral voor vlinders. Menig koolwitje heeft dan ook zijn eitjes op de kool- en raapplantjes gelegd. Veel legsels zijn inmiddels uitgekomenen groeien...hard! De vorige twee weken zijn Omot, Gerda en Michel vaak bezig geweest met het plukken en schudden van de rupsen, want al snel werd duidelijk dat er weinig van de groenten overblijft als je ze hun gang laat gaan. De rupsenoogst was aanzienlijk.. Ook zijn hier en daar wat bladluisjes gesignaleerd. We zullen er vast een paar over het hoofd hebben gezien, dus ons adviesis: inspecteer met name de geoogste kool (ook broccoli) nog even op ongewenste gasten, alvorens over te gaan tot de bereiding. De geel-zwarte rups van het grote koolwitje valt erg op, de zachtgroene rups van het kleine koolwitje is minder zichtbaar, zeker als hij zich precies op een bladnerf van dezelfde kleur ‘schuil’ houdt. Even uitschudden helpt, onderdompelen in (gezout) lauw water werkt nog beter, dan komen de beestjes bovendrijven. (Verzoekje: als je dan toch al tussen de kolen staat, kijk dan even om je heen of je elders nog wat rupsjes zieten schud of pluk ze eraf. Beter nog: zet ze over op een plant waarvan de sluitkool al geoogst is..Dus NIET de bladkool zoals palm- en boerenkool!)
En vergeet niet....
...Zaterdagmiddag 1 november nog steeds vrij te houden voor de feestelijke seizoensafsluiting van Ús Hôf, van 14 tot 18 uur. De uitnodiging komt eraan!
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Groetjes,
Michel & Bregje