De groenten van week 40 |
Beste zelfoogsters,
Terug van een weekje zeilen in Griekse wateren, helemaal zongebruind en uitgewaaid, ruimde ik gisteren de afgevallen basilicumblaadjes in de kruidencirkel op.. Tja, die mediterrane lekkernij kan niet zo goed tegen nachttemperaturen van 5 graden..Herfst dus.. Maar ik krijg bij thuiskomst wel het mooie nieuws te horen dat we over de 100 deelnemers zijn!! Top! 102 om precies te zijn. En beloofd is beloofd: er komt dus een feestje aan.
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden:
NIEUW:
- Spruitjes A6/7, B5/6, C11/12/13/14
- Groene en rode boerenkool A11, B8, C15
- Knolvenkel A12
- Rode koolrabi D5
SPECIAAL deze week:
- Maïs A5
- Rammenas A17
- Groenlof C9
- Witte koolrabi D15
- Raapstelen A1
- Paksoi D1/2
- Groene bataviasla D5/10/18
- Gele bietjes C4, D36
- Sperziebonen A10, C2, C8
- Pronkbonen D9
- Stengelui Kapschuur
- Savooiekool Kapschuur
En verder:
- Prei A8/9
- Snijbiet B12, D40
- Groenselderij D45
- Bleekselderij D6, D33
- Artisjok D16/17/45
- Rode kool D26/27/28
- Witte kool Kapschuur
- Groene courgette Kapschuur
- Gele courgette langs sloot bij vak C
- Pompoen Kapschuur
- Rucolasla C5
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Dille Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Artemis aardappels In het grote houten krat in het linker segment van de kapschuur (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
De rode koolrabi en knolvenkel zijn terug van weggeweest. Maar de spruitjes en de boerenkool zijn echte herfstgezanten. Voor wie nog niet bekend is met spruitjes oogsten: zoek een plant uit met de wat grotere spruitjes; de spruitjes zitten in de oksels van de koolbladeren; knak de spruitjes één voor één uit de bladoksels. De kleinere laat je zitten, net als de bladeren. Dan kan de plant doorgroeien en kunnen de resterende spruitjes tot wasdom komen. Laat de plant dus onberoerd: zo kan die doorgroeien en de hele winter door meer bladeren en spruitjes aanmaken. En voor wie meent spruitjes niet lekker te vinden: proef deze eerst maar, ze zijn superzoet!
De boerenkool kan ook de hele winter produceren. Dat bewerkstellig je door bladgewijs te oogsten en de bladeren van onderaf te plukken (de gelige kun je op het veld laten liggen). De koolplant blijft op deze manier gewoon doorgroeien. Dus NOOIT de plant rooien of de top eruit snijden!!
Nu blijkt boerenkool echt veel lekkerder als de vorst eroverheen is gegaan. Het zetmeel in de bladeren wordt dan omgezet in suikers, wat de smaak ten goede komt. Dat is nu nog niet het geval (maar zal niet lang meer duren). Mocht je toch al willen genieten van de lekkerste boerenkool dan kun je dit omzettingsproces prima nabootsen door de geoogste koolbladeren enkele dagen in de vriezer te leggen. Bijkomend voordeel: de bladeren worden bros en breekbaar en kunnen in die bevroren toestand heel gemakkelijk in kleine stukjes verkruimeld worden. Lekker snel klaar!
FEEST! Oogstfeest voor 100+ deelnemers en jaarlijkse oogstersbijeenkomst op zaterdag 31 oktober 16.00 – 20.00 uur
Reserveer de datum van het beloofde feestje alvast in je agenda, details volgen. Als het goed is kunnen jullie dan de nieuwe inwoners van Ús Hôf verwelkomen: een stel Hongaarse Mangalitza-varkens! We hopen dan ook weer tips en suggesties van jullie te krijgen voor het volgende seizoen. En we willen jullie dan graag vertellen over de plannen die een aantal abonnees aan het uitwerken zijn om een coöperatie op te richten om gezamenlijk ook andere biologische producten aan te schaffen. Kom naar het feestje en stel je op de hoogte van de ontwikkelingen op en rond ons hof!
En vergeet niet..
…om de aardappels af te wegen en op de pieperlijst te noteren in de kapschuur.. Ten overvloede: aardappels maken geen deel uit van het groente-abonnement; ze worden apart afgerekend, zie de mail van week 30, ook voor meer info, zoals rooiwenken enz.
…om je aan de wekelijkse lijst van groenten te houden, vooral van nieuwkomers en de SPECIALS te oogsten en vervolgens aan te vullen met de verdere groenten. Zo voorkomen we samen nu overschot en doorschot, en later tekort.
…van de aardbeien en frambozen te snoepen!
…laarzen aan te doen! (en het middenpad te mijden, zodat sdie een beetje kan herstellen…)
Tot zover, tot ziens in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug