De groenten van week 40 |
Beste zelfoogsters,
Herinneren jullie je nog mijn oproep tot ondersteuning van mijn inspraakreactie bij het nieuwe voorontwerp voor het buitengebied van de gemeente SWF? Het laatste artikel uit het Friesch Dagblad gaat daar over. Binnenkort organiseren we een avond om hierover met belangstellenden en belanghebbenden in gesprek te gaan. Ook jullie zijn dan van harte welkom, want het mooie Friese buitengebied gaat ons allen aan.
Verder zijn de voorbereidingen voor het oogstfeest / open dag komende zaterdag in volle gang. Op het programma staan oa appels en peren plukken, knoflook poten en met de kids broodjes bakken en groentespeuren. Voor belangstellenden organiseren we rondleidingen over de tuin met uitleg over permacultuur. Ús Iten verzorgt die middag ook een workshop kruidenolie maken en een virtuele toer door de webshop van de coöperatie, met uitleg over het lidmaatschap en bestelproces. Dus kom komende zaterdag met vrienden en kennissen naar het Oogstfeest, van 13.00 tot 17.00 uur. Het programma vind je hier.
En... je kan ook nog op ons stemmen... www.destreekboer.nl/verkiezing
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
Nieuw deze week (of terug van weggeweest):
- Palmkool A7/7 en B4/7
- Witte bloemkool E21
- Groene bloemkool E2/3/4
- Wittekool Kapschuur
LAATSTE WEEK:
- Courgettes Kapschuur
- Suikermaïs A16/17
- Savooiekool (groenekool) D20/21/22
- Groenlof A6/7/8
En verder deze week
- Knolvenkel G6/7/8/24
- Koolrabi rood en wit C11/12, F25, G17/28
- Meiknolletjes G14
- Witte paksoï G15/16/33/34
- Groene paksoï G17/32/33
- Groenselderij D23/24, F17
- Bleekselderij C2/6, F2
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- Spitskool C4/5 en E24/26
- Broccoli C10/11, E12, F3, G4/5/21/22
- Andijvie F4/5, G11, G22/23
- Grove krulandijvie F8/9, G28/29/30
- Roodlof A9
- Rode bietjes B10
- Botersla B14, D4, G3/9
- Rode Bataviasla B9, D4/5
- Groene Bataviasla G10/11/29
- Rode Eikenbladsla G2
- Rode krulsla Lollo Rossa B10/11, D4
- Frisee sla G1
- Combi van krulsla G25
Echte nieuwkomer is de palmkool. Herkenbaar aan zijn vorm, van een... palmboom. Het is de krachtige Toscaanse variant van onze boerenkool, waar hij Cavolo Nero ofwel zwartekool heet. Oogst hem bladgewijs door van onderaf bladeren te plukken; de kruin blijft zo tot in het voorjaar doorgroeien en kan ons op deze manier de hele winter van lekkers voorzien. Palmkool is stevig van smaak en leent zich voor vergelijkbare gerechten met savooie- of boerenkool. Een typisch Italiaans recept vind je
hier (lekker en vegetarisch!).
De twee bloemkool varianten zijn wat schaars maar schroom niet om ze te plukken zolang de roos nog strak vol staat en nog niet uitloopt. Want dan wordt het gehalte steeltjes wel hoger..
De eerste wittekool van dit jaar is klein geoogst en ligt klaar in de kapschuur, want hij begon al te barsten, dus deze lichting zou nooit veel groter worden. Verderop in het land groeien ze nog wel gestaag door. Wittekool zit bomvol kalium, calcium en vitamine C en K en is vast al bekend als basisingrediënt voor Coleslaw, maar is ook lekker in pittige warme gerechten, zoals in dit curryrecept.
…Kruiden… (stokjes ontbreken)
- Basilicum, groen en rood Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bonenkruid Kruidendriehoek bij vak C
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
…en fruit!
- Frambozen per bakje A15 en langs heel vak D
- Aardbeien per bakje B16, C15/16
- Moes- en taartappels kapschuur
En vergeet niet..
… het snijafval NIET OVER nog groeiende gewassen te gooien maar ernaast, of in het pad..
… het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus voorzichtig om de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te oogsten en die te laten staan.
… palmkool, zuring, snijbiet, basilicum en andere kruiden niet als geheel maar blad- resp steelgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten.. Palmkoolbladeren moet van onderaf geoogst worden
…een grote stap over de greppel bij vak E EN F EN G te nemen!
…aan (onze kant van) de weg/dijk te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
…netjes (= leesbaar), en naar geweten je fruitoogst te noteren op de daarvoor bestemde lijst in de kapschuur. Daar staan ook de (weer) bakjes die je voor de oogst van kleinfruit kunt gebruiken.
Tot slot raad ik je aan achterin het land te beginnen met oogsten, dus achteraan vak G, want daar in die buurt staat het meeste oogstbare groenteaanbod.
Tot zover, tot ziens in de tuin,
Michel
Terug