De groenten van week 39 |
Beste zelfoogsters,
Ik dacht dat de drukte na het plantseizoen nu wel een beetje voorbij zou zijn. Niets is minder waar. Mede dankzij de goed gelezen wekelijkse feuilleton in het Friesch Dagblad maar ook een paginagroot artikel in de Leeuwarder Courant (zie bijlagen): nieuwe deelnemers, vrijwilligers en zelfs de gemeente melden zich vol belangstelling! Terwijl er ook nog heel wat moet gebeuren op de tuin. En dan is er ook nog de Streekboer van het Jaar Verkiezing! Stem je op ons? www.destreekboer.nl/verkiezing
Ach, al die aandacht is natuurlijk super! Want deze tuin is pas een compleet succes wanneer we de 250 deelnemers bereiken. We zijn nu dik over de helft. Om ons nog verder in de kijker te werken èn voor onze zelfoogsters houden we komende zaterdag 8 oktober het Oogstfeest. Van 13.00 - 17.00 uur. Met tal van activiteiten zoals appels en peren plukken, broodjes bakken met de kinderen, knoflook en uien poten, een fotowedstrijd voor de mooiste herfstfoto van Ús Hôf en nog veel meer. Kijk hier voor het complete programma. (De slotevaluatie van het oogstjaar zal overigen los hiervan verderop in het jaar plaatsvinden). Oja, het zal ook de gelegenheid zijn om afscheid te komen nemen van Viktor en Rolf... jawel want in november gaan we ze tot lekkere hammetjes, spekrepen en worsten verwerken...
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
Nieuw deze week (of terug van weggeweest):
- Roodlof A9
- Rode bietjes B10
- Suikermaïs A16/17
- Knolvenkel G6/24
LAATSTE WEEK:
- Groenlof A9
En verder deze week
- Koolrabi rood en wit C11/12, F25, G17/28
- Meiknolletjes G14
- Witte paksoï G15/16/33/34
- Groene paksoï G17/32/33
- Groenselderij D23/24
- Bleekselderij C6, F2
- Courgettes Kapschuur
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- Spitskool C4/5 en E24/26
- Savooiekool (groenekool) D20/21/22
- Broccoli C10/11, E12, F3, G4/5
- Andijvie F4/5, G11/12, G22/23
- Grove krulandijvie F8/9, G29
- Groenlof A6/7/8
- Botersla D4, G2/3/9/10
- Rode Bataviasla B9, D4/5
- Groene Bataviasla G10/11/29
- Rode Eikenbladsla G2/26
- Groene krulsla Lollo Bionda G25/26
- Rode krulsla Lollo Rossa B10/11, D4
- Frisee sla G1
- Combi van krulsla G25
Echte nieuwkomer is de suikermaïs. Oogst de grootste kolven eerst. Breek ze van de hoofdsteel af, met schutbladeren en al. Ontdoe de kolven dan van hun bladeren en snorharen om ze vervolgens hooguit 15 minuten in ongezout water te koken (zout water maakt de maïs taai). Boter erin smeren, wat zout erover en smullen maar! Roosteren kan natuurlijk ook; we hopen nog op een BBQ-avondje deze week!
De pronk- en spekbonen zijn spijtig genoeg op hun retour, maar misschien dat de laatste bloemen nog bevrucht zullen worden, dus check zo nu en dan maar even. Haal dan ook de hele grote peulen aub even weg en leg ze op tafel in de kapschuur. Dan dienen die bonen volgend jaar gedroogd als zaaigoed.
…Kruiden… (stokjes ontbreken)
- Basilicum, groen en rood Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bonenkruid Kruidendriehoek bij vak C
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
…en fruit!
- Frambozen per bakje A15 en langs heel vak D
- Aardbeien per bakje B16, C15/16
- Moes- en taartappels kapschuur
En vergeet niet..
… het snijafval NIET OVER nog groeiende gewassen te gooien maar ernaast, of in het pad..
… het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus voorzichtig om de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te oogsten en die te laten staan.
… zuring, snijbiet, basilicum en andere kruiden niet als geheel maar blad- od steelgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..De basilicum staat grotendeel in bloei, wat de smaak niet echt ten goede komt, dus graag toppen aub.
…een grote stap over de greppel bij vak E EN F EN G te nemen!
…aan (onze kant van) de weg/dijk te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
…netjes (= leesbaar), en naar geweten je fruitoogst te noteren op de daarvoor bestemde lijst in de kapschuur. Daar staan ook de (weer) bakjes die je voor de oogst van kleinfruit kunt gebruiken.
Tot slot raad ik je aan achterin het land te beginnen met oogsten, dus achteraan vak G, want daar in die buurt staat het meeste oogstbare groenteaanbod.
Tot zover, tot ziens in de tuin,
Michel
Terug