De groenten van week 38 |
Beste zelfoogsters,
Vandaag heb ik eens even de lijst echt nageteld: we hebben deze week 24 groenten klaar staan. En dan tel ik de verschillende rassen sperzieboontjes en sla maar één keer mee, en de 14 soorten kruiden, de verschillende aardappelrassen en de ondermaatse nieuwe aanplant uiteraard niet.., het lijkt wel een echte groentewinkel! ;-D. Ik ben best trost op wat Kazem, Omot, Gerda, Douwe, Bart en ik voor elkaar krijgen.
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden:
NIEUW:
- Prei A8/9
- Rammenas A17
- Groenlof C9
- Witte koolrabi D15
- Groene bloemkool D56/57
- Witte kool Kapschuur
SPECIAAL DEZE WEEK:
- Raapstelen A1
- Knolraapjes B5/6
- Botersla B9/10
- Groene bataviasla D5/10/18
- Gele bietjes C4, D36, kapschuur
- Sperziebonen A10, C2, C8
- Paksoi D1/2
- Stengelui D8
- Spitskool Kapschuur
En verder:
- Groene courgette langs sloot bij vak A
- Gele courgette langs sloot bij vak C
- Broccoli B4 (nieuwe roosjes oogsten)
- Snijbiet B12, D40
- Groenselderij D45
- Bleekselderij D6, D33
- Artisjok D16/17
- Pronkbonen D9
- Savooiekool D14
- Rode kool D26/27/28
- Rucolasla C5
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Dille Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Frieslander aardappels Kapschuur (de laatste €1,50 per kilo, afwegen en noteren in kapschuur)
- Artemis aardappels Vak E vooraan (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
De zwarte rammenas, de groenlof en witte kool zijn deze week met stip de echte nieuwkomers; prei, witte koolrabi en groene bloemkool zijn terug van weggeweest, zie daarvoor eerdere mailtjes, ook op de website. Zoek de dikke prei, rabi en bloemkool op en laat de kleine nog even doorgroeien. De dille en bieslook staan inmiddels ook al een tijdje in de kruidencirkel en kunnen nu geoogst worden.
Zwarte rammenas is eigenlijk een grote radijs, smetloos wit van binnen, en frispittig en knapperig van smaak. Na het schillen te raspen of in flinterdunne plakjes te snijden tot rauwkost. En dan serveren met bijvoorbeeld appel en wat bieslook, bij een haring of gerookte paling. Hmmm. Of combineren met ham in een kruidige mayonaise, met dille of peterselie. Ook lekker!
De groenlof is hier in Nederland nóg minder bekend. In België en Frankrijk wordt het veel gebruikt, in plaats van andijvie. Groenlof wordt ook wel suikerbrood of suikerij genoemd. Deze laatste naam is een verbastering van chicorei, dat bij veel mensen wel bekend zal zijn van de cafeïnevrije surrogaatkoffie, die van de gedroogde, geroosterde en gemalen wortel van hetzelfde plantje wordt gemaakt. Dus groenlof is het loof van de chicoreiwortel! Het is verwant aan witlof, smaakt als een kruising tussen witlof en chinese kool en kan op dezelfde manier bereid worden als witlof en chinese kool: rauw in salade of gekookt in stamppot of als smoorgroente: een melk- of roomsausje met een snufje nootmuskaat maakt de gesmoorde of gewokte groente helemaal af. Rauw is het lekker met walnoten, rozijnen, honing en mayonaise! Snij de groenlof bij de wortel af en verwijder de buitenste bladeren totdat je de lichtgroene glanzende krop overhoudt. Eenmaal thuis kun je de krop in stukken snijden zoals je met andijvie, witlof en chinese kool doet.
Witte kool! Of zuurkool?
De derde nieuwkomer verdient een apart paragraafje. Allereerst zijn ze zo groot, dat de witte kolen (wel 6 kilo!) in de kapschuur liggen om jullie het gesjouw te besparen. Daar ligt ook een mes om de kolen in meer handelbare delen te klieven. Laat de rest staan voor een andere zelfoogster. Na fijnsnijden in dunne sliertjes kun je witte kool heerlijk roerbakken met paprika, tomaat, sambal en ketjap. Of meewokken met nasi of bami goreng. Rauw is het lekker in een salade met wortel, een yoghurtmayonaise dressing, honing en citroensap.
Maar je kunt er ook zuurkool van maken. Niet moeilijk, en wel zo gezellig als je het samen doet. Heb je zin om mee te doen met het maken van zuurkool, laat het dan via een mailtje naar info@ushof.nl weten. Dan prikken we binnenkort een paar dagen waarop we de vaatjes gaan vullen. Een kleine eigen bijdrage zal worden gevraagd voor de aanschaf van vaatjes, zout en specerijen en de huur van een snijmachine.
Perikelen en overpeinzingen rond piepers deel 2..
Ik kom nog even terug op onze piepers. Door de slagregen van de vorige weken zijn er jammer genoeg veel knollen bloot komen te liggen en niet meer eetbaar. Geen nood, onder de grond liggen nog meer dan genoeg lekkere piepers. Zoveel zelfs dat we ze binnenkort uit de grond moeten halen, voordat ze gaan rotten, want de Santé en Artemis kunnen niet lang in de grond blijven..Vandaar de volgende oproep:
Donderdag 17 september vanaf 17 uur tot zonsondergang
GROTE ROOIACTIE
ARTEMIS EN SANTÉ AARDAPPELS VAN ÚS HÔF
Iedereen welkom, alle hulp nodig; voor soep, broodjes en koffie wordt gezorgd
(graag even aanmelden via mail naar info@ushof.nl, ook als hulp in de catering)
En nog even dit…
Vriendelijk doch dringend verzoek om wintergroenten zoals knolselderij en pompoenen nog ongemoeid te laten. Dit is het seizoen niet. Als we deze nu oogsten hebben we straks een tekort en blijven we nu met een overschot van groenten voor het huidige seizoen zitten. Dat is niet de bedoeling. Gelieve ook schaarse en ondermaatse groenten nog even door te laten groeien, zoals courgette. In plaats van 4 kleintjes voor jezelf te oogsten kun je ook een paar dagen wachten (alternatieven te over) tot ze volgroeid zijn; dan kunnen er 4 huishoudens van eten.. Wees dus geduldig en solidair met andere zelfoogsters.
Vergeet dus niet..
...om alleen aardappelen mee te nemen die goed bedekt in de grond zaten. De piepers die aan daglicht hebben blootgestaan moet je niet meer eten, want daarin zit het giftige solanine. Je herkent ze aan hun groenglanzende schil, vlak daaronder zit de solanine.. Laat ze gewoon liggen, de varkens weten ze deze winter wel te vinden en zullen er van smullen.
…om de aardappels die je oogst af te wegen en op de pieperlijst te noteren in de kapschuur.. Ten overvloede: aardappels maken geen deel uit van het groente-abonnement; ze worden apart afgerekend, zie de mail van week 30, ook voor meer info, zoals rooiwenken enz.
…om je aan de wekelijkse lijst van groenten te houden, vooral van nieuwkomers en de SPECIALS te oogsten en vervolgens aan te vullen met de verdere groenten. Zo voorkomen we samen nu overschot en doorschot, en later tekort.
… ons te helpen om nog dit jaar aan de 100 deelnemers te komen; dan geven we een feestje. De teller staat nu op 90! Nee, erboven sinds we op de FrUITmarkt in Sneek stonden!
…van de aardbeien en frambozen te snoepen!
…laarzen aan te doen!
Tot zover, tot ziens in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug