De groenten van week 38 |
Beste zelfoogsters,
Dit mailtje verstuur ik na een druk en heel gezellig weekend en wéér heel wat mailperikelen.. De proeverij van afgelopen zaterdag is goed bezocht. Velen hebben genoten van het mooie weer en de lekkere hapjes en drankjes van Nynke en Margriet, en nieuwkomers konden kennismaken met Us hôf en Ús Iten. Komende zaterdag volgt er een verslag in het Friesch Dagblad. Lees hier het FD-artikel van vorige zaterdag, met een verslag van de FrUITmarkt en mijn jolige groenlof-act.
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
Nieuw deze week (of terug van weggeweest):
- Rode krulsla Lollo Rossa B10/11, D4
- Meiknolletjes G14
En verder deze week:
- Koolrabi rood en wit C11/12, F25, G17/28
- Witte paksoï G15/16/33/34
- Groene paksoï G17/32/33
- Pronkbonen A12/E7
- Groenselderij D23/24
- Bleekselderij F2
- Courgettes Kapschuur
- Augurken Kapschuur
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- Spitskool C4/5 en E17/24/26
- Savooiekool (groenekool) D20/21/22
- Broccoli C10/11 en E12, G4/5
- Groene bloemkooltjes E2/3/4, C6/7/8
- Andijvie D4, F4/5, G11/12, G22/23
- Grove krulandijvie F8/9, G29
- Groenlof A6/7/8
- Botersla D4, G2/3/9/10
- Rode Bataviasla B9, D4/5
- Groene Bataviasla G10/11/29
- Rode Eikenbladsla G2/26
- Groene krulsla Lollo Bionda G25/26
- Frisee sla G1
- Combi van krulsla G25
Deze week dus geen echte nieuwkomers, hoewel menigeen vast de sperziebonen, ofwel stokslabonen achterin vak D en F hebben ontdekt. Zij zijn het resultaat van een schoolactie. De kids van de middenbouw van OBS de Lege Geaen hebben ieder een paar boontjes gelegd, met wisselend resultaat. Laat ze alsjeblieft hangen zodat de kids straks het resultaat van hun noeste ijver kunnen aanschouwen!
De roodlof, knolvenkel en spekbonen staan tijdelijk even niet meer op de lijst omdat de nieuwe nog even ondermaats zijn. Spekbonen zijn evenmin beschikbaar, maar de nieuwe bloei kan nog een tweede oogst opleveren.
Verder lijkt ook de broccolioogst voorbij; toch zijn er nog heel wat kleine roosjes nog te oogsten en vakken C, E en G. Laat ze niet staan, want voor je het weet zijn het mooi gele bloemetjes (ook leuk, maar hooguit nog voer voor bijen en vlinders..). De broccoli in vak B is allemaal aangetast door de koolgalmug, waardoor geen roos, maar een kale navel in het hart van de koolplant ontstaat (ook wel draaihartigheid genoemd).. Dezelfde plaag is de reden dat de kroon uit een paar boerenkoolplanten is gehaald: daar veroorzaakt die kleine muggenlarve stinkende zomerrot...(het was dus geen premature oogstactie van een ongeduldige zelfoogster).
Tot slot raad ik je aan achterin het land te beginnen met oogsten, dus achteraan vak G, want daar in die buurt staat het meeste oogstbare groenteaanbod.
…Kruiden… (stokjes ontbreken)
- Basilicum, groen en rood Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel en A8
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bonenkruid Kruidendriehoek bij vak C
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
…en fruit!
- Frambozen per bakje A15 en langs heel vak D
- Aardbeien per bakje B16, C15/16
En vergeet niet..
… het snijafval NIET OVER nog groeiende gewassen te gooien maar ernaast, of in het pad..
... de boontjes door te plukken om de aanwas van nieuwe boontjes op gang te houden en om te voorkomen dat allemaal dikke vezelige bonen overblijven..
… het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus voorzichtig om de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te oogsten en die te laten staan.
… zuring, snijbiet, basilicum en andere kruiden niet als geheel maar blad- od steelgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..De basilicum staat grotendeel in bloei, wat de smaak niet echt ten goede komt..
…een grote stap over de greppel bij vak E EN F EN G te nemen!
…aan (onze kant van) de weg/dijk te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
…netjes (= leesbaar), en naar geweten je fruitoogst te noteren op de daarvoor bestemde lijst in de kapschuur. Daar staan ook de (weer) bakjes die je voor de oogst van kleinfruit kunt gebruiken.
Tot zover, tot ziens in de tuin,
Michel
Terug