De groenten van week 37 |
Beste zelfoogsters,
Na al het grijze weer wordt het nu wel tijd voor wat zon, want de groei en bloei is er bij de courgettes, sperziebonen een beetje uit. Ook de pompoenen zijn nog erg ondermaats. Daar staat tegenover dat de bladgroenten flink doorgroeien zoals de sla, paksoï en raapstelen.
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden:
Nieuw:
- Paksoi D1/2
SPECIAAL DEZE WEEK:
- Raapstelen A1
- Knolraapjes B5/6
- Botersla B9/10
- Groene bataviasla B9
- Groene krulijssla C12
- Gele bietjes C3/4, D36
- Sperziebonen A10, C1, C7
- Broccoli B4, D46/47 (nieuwe roosjes oogsten)
- Stengelui D8
- Prei Kapschuur
- Chinese kool Kapschuur
- Spitskool Kapschuur
En verder:
- Groene courgette langs sloot bij vak A
- Gele courgette langs sloot bij vak C
- Snijbiet B12, D40
- Groenselderij D4, D45
- Bleekselderij D6, D33
- Artisjok D16/17
- Pronkbonen D9
- Savooiekool D14
- Rode kool D26/27/28
- Rucolasla C5
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Frieslander aardappels Kapschuur (de laatste €1,50 per kilo, afwegen en noteren in kapschuur)
- Artemis aardappels Vak E vooraan (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
De nieuwkomer van deze week is paksoï, terug van weggeweest, lekker knapperig en sappig, een heerlijke, snelle wokgroente, maar ook in de sla een smaakmaker. Combineert mooi met soja, sesam, sinaasappel, sereh. Geniet er deze week van want paksoï is een snelle groeier en heeft een korte oogstperiode.
Perikelen en overpeinzingen rond piepers..
Mijn verontschuldigingen zijn hier op hun plaats. Want ik had mijn piepers niet op orde.. In eerdere mailtjes gaf ik aan dat er voorin vak E aardappelen staan van het ras Frieslander en het ras Raja. Maar dat is niet zo: Er is daar Frieslander en Artemis gepoot, niet Raja. (Rajas zijn immers roodschillig en staan verderop in het veld). De Artemis is net als de Frieslander een redelijk vastkokende aardappel. De Frieslanders zijn nu van het veld, er liggen nog een paar mandjes van in de aanbieding in de kapschuur.
De bedoeling is om nu dus de Artemis te oogsten. Rij voor rij. Ga alsjeblieft niet lukraak in het veld andere aardappels rooien. Dat zijn latere rassen die nog even in de grond kunnen blijven en waar we dus verderop in het seizoen van gaan genieten (tijdens een proeverijtje..?). Met het lijntje tussen bamboestokken is aangegeven waar gerooid kan worden.
Wat de boer niet kent..
Het valt me op dat de rode bietjes op zijn, maar dat de gele bietjes blijven staan.. en maar doorgroeien tot gangantueuze afmetingen! Onterecht! Probeer ze eens. Hooguit 10 minuten koken in een beetje water (joekels dan maar even halveren), laten schrikken zodat ze makkelijk schillen, in blokjes of plakjes snijden en lauw serveren met wat verbrokkelde verse geitenkaas en een takje verse tijm of basilicum, wat olijfolie, azijn (balsamico-, appel- of dragon-), peper en zout, heerlijk (ik heb het niet helemaal van mezelf, was het van jou, Imca?).
En vergeet dus niet..
...om alleen aardappelen mee te nemen die bedekt in de grond zaten. De piepers die aan daglicht hebben blootgestaan moet je niet meer eten, want daarin zit het giftige solanine. Je herkent ze aan hun groenglanzende schil, vlak daaronder zit de solanine.. Laat ze gewoon liggen, de varkens weten ze deze winter wel te vinden en zullen er van smullen.
…om de aardappels die je oogst af te wegen en op de pieperlijst te noteren in de kapschuur.. Ten overvloede: aardappels maken geen deel uit van het groente-abonnement; ze worden apart afgerekend, zie de mail van week 30 (staat nog op de website), ook voor meer info, zoals rooiwenken enz.
…om je aan de wekelijkse lijst van groenten te houden (dus chinese kool in B14 of groenlof in C8 ongemoeid laten!), vooral van nieuwkomers en de SPECIALS te oogsten en vervolgens aan te vullen met de verdere groenten. Zo voorkomen we samen overschot en doorschot.
… ons te helpen om nog even dit jaar aan de 100 deelnemers te komen; dan geven we een feestje. De teller staat nu op 90!
…van de aardbeien en frambozen te snoepen!
…laarzen aan te doen!
Tot zover, tot ziens in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug