De groenten van week 36 |
Beste zelfoogsters,
De tuin is nu op volle zomersterkte, de oogstlijst kan dit jaar niet veel langer meer worden dan hieronder. En de hoeveelheid groente is nu zó groot, dat ik niet genoeg bordjes meer heb om alle perkjes met oogstbare groenten aan te geven; aan extra bordjes wordt gewerkt. Want er wordt inmiddels met de vele groentesoorten voorzien in de behoefte van meer dan 200 deelnemers in dit najaar; aan extra deelnemers moet nu wél nog hééél hard worden gewerkt! Helpen jullie mee met de werving?:-D. Ik sta in ieder geval komende zaterdag op de FrUITmarkt in Sneek met een bakfiets vol lekkers! Wie wil er trouwens helpen om deelnemende kinderen te begeleiden met een uitdagende (groente en fruit herkennings-) opdracht?
Teleurstellend is wel de zomerteelt van knopkolen, ofwel de diverse bloemkool- en broccolisoorten. Naar verwachting zullen droogte, rups-, duif-, mot- en vliegvraat de najaarsteelt minder parten spelen. Ik werk al aan plannen voor een bewateringssysteem en voor natuurlijke afschrikking- en misleidingstechnieken tegen de plaagbeestjes om volgend jaar de koolteeltproblemen vóór te zijn.
Nog twee laatste puntjes die ik onder jullie aandacht wil brengen. Ten eerste de periodieke afschrijvingen waar menigeen voor heeft gekozen. Bregje laat weten dat de bank niet zo lekker meewerkt om de automatische incasso werkend te krijgen. Binnenkort meer hierover met een voorstel voor een oplossing.
En verder hebben we een leuke activiteit in petto in samenwerking met Ús Iten:
De Groote Proeverije van Kruiden en Natuurlijke Smaakmakers met Groen- en Roodlof
Zaterdag 17 september 11-13 uur
In den kapschuur van Ús Hôf
Wil je een workshop ‘kruidenolie maken’ volgen of leren hoe je verschillende heerlijke kruidenboters maakt? Meld je dan via een retourmail aan en kom 17 september om 11 uur naar Ús Hôf! En groen- en roodlof gaan ook een prominente rol in deze proeverij spelen. Want wat destijds met snijbiet is gelukt, moet ook eens met groen- en roodlof gebeuren: deze ondergewaardeerde of onbekende groenten weer eens flink populair maken! Dus als je een lekker recept weet met dit lof en je wilt dit delen met mede-oogsters, of je wilt eens lekker experimenteren, laat het ook weten via de mail! Maken we er een kruidige lovenbrunch van! Meer details over de proeverij volgen nog, maar noteer dag en tijdstip maar alvast in je agenda!
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
Nieuw deze week (of terug van weggeweest):
- Groenlof A6/7/8
- Radicchio (roodlof) A11 en B4/6
- Prei C12/13
- Groene bloemkool E2/3/4, C6/7/8
- Broccoli C10/11 en E12
- Groene paksoï G17/32/33
- Frisee sla E3/4
SPECIAAL deze week (laatste week):
- Rode bietjes A10
- Chinese kool D24
En verder deze week:
- Gele bietjes A6
- Koolrabi rood en wit C4
- Meiknolletjes/knolraapjes F3/4
- Knolvenkel A16, B4/5
- Witte paksoï F5 en G16
- Pronkbonen A12/E7
- Spekbonen C9
- Groenselderij D23
- Courgettes Kapschuur
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- Spitskool E17/24/26
- Savooiekool (groenekool) D20/21/22
- Andijvie A9/10/17 en C10
- Botersla G2/3/9/10
- Rode Bataviasla E21
- Groene Bataviasla E22, G25/29
- Rode Eikenbladsla E23, G26
- Groene krulsla Lollo Bionda G26
- Combi van krulsla F6
Echt nieuw deze week zijn de groen- en roodlof. Groenlof is een prima alternatief voor andijvie, zij het steviger en krachtiger. Zoek een stevige krop uit, beperk je oogst tot de glanzende lichte kern en laat de buitenste bladen achter (die zijn erg bitter en worden ook snel lelijk door het recente natte weer). Voor roodlof geldt hetzelfde: de binnenkant is een bol van zoetere stevige gesloten bladen. Roodlof geeft rauw en eventueel fijngesneden ook een mooi kleuraccent aan salades. Zoals eerder aangegeven zijn de broccoliroosjes schaars. Oogst ze op maat, en laat de kleintjes doorgroeien. Wist je trouwens dat broccolibladeren ook erg smakelijk zijn? (maar niet te lang doorkoken!) De groene bloemkool is schaars en klein en zal ook zo blijven want de meeste plantjes missen groeikracht. Dus als je er een ziet, geniet ervan! Geldt ook voor de spitskool (straks komen de grote sterke plantjes weer terug!) En er kan dus weer prei met hulp van de spitvork uit de grond gewipt worden!
…Kruiden… (stokjes ontbreken)
- Basilicum, groen en rood Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel en A8
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bonenkruid Kruidendriehoek bij vak C
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
…en fruit!
- Frambozen per bakje A15 en langs heel vak D
- Aardbeien per bakje B16, C15/16
En vergeet niet..
… het snijafval niet OVER nog groeiende gewassen te gooien maar ernaast, of in het pad..
… het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus voorzichtig om de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te oogsten en die te laten staan.
… zuring, snijbiet, basilicum en andere kruiden niet als geheel maar blad- od steelgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..De basilicum staat grotendeel in bloei, wat de smaak niet echt ten goede komt..
…een grote stap over de greppel bij vak E EN F EN G te nemen!
…aan (onze kant van) de weg/dijk te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
…netjes (= leesbaar), en naar geweten je fruitoogst te noteren op de daarvoor bestemde lijst in de kapschuur. Daar staan ook de (weer) bakjes die je voor de oogst van kleinfruit kunt gebruiken.
Tot zover, tot ziens in de tuin,
Michel
Terug