De groenten van week 35 |
Beste zelfoogsters,
Deze keer hou ik het even kort want er is veel werk aan de winkel, eh ik bedoel tuin. Met wel nog even een oproep om vooral lekker van de diverse soorten sperzie-, sla-, spek-, en pronkbonen te smullen, want door de rijpe bonen te oogsten blijft de bloei en dus de aanmaak van nieuwe boontjes op peil!
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen deze week geoogst worden (schuin gedrukt = nieuw deze week):
- Raapstelen A1
- Pronkbonen D9
- Artisjok D16/17
- Prei C5/6, D21/22
- Knolvenkel D52
- Groene courgette langs sloot bij vak A en in de kapschuur
- Gele courgette langs sloot bij vak C
- Broccoli A15/16, D46/47 (jonge nieuwe roosjes oogsten)
- Chinese kool C10
- Spitskool D53/54/55
- Rode kool D26/27/28
- Bloemkool Romanesc D50/51
- Savooiekool D14
- Knolraapjes B5/6
- Groenselderij D4, D45
- Bleekselderij D6, D33
- Snijbiet B12, D40
- Rode bietjes C3/4, D36
- Gele bietjes C3/4, D36
- Stengelui D8
- Sperziebonen A10, C1, C7
- IJsbergsla C11
- Groene krulijssla A5, C12
- Krulandijvie D50
- Rucolasla C5
- Rode ui Kapschuur
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Frieslander aardappels E1 (€2,00 per kilo, afwegen en noteren in kapschuur)
- Raja aardappels E2 (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Nieuw deze week zijn de raapstelen en de pronkbonen. De raapstelen zijn terug van weggeweest. Snij ze net boven de grond af en verwerk ze als andijvie in stoof- en stamppot. De mosterdachtige smaak combineert heel goed met kaas. Pronkbonen zijn een zeer veelzijdig gewas. Zodra de mooie rode bloemen uitgebloeid zijn en jonge bonenpeulen hebben gevormd kun je ze als sperziebonen klaarmaken. De wat oudere en langere bonen bereidt je als snijboon. Heerlijk met wat boter en nootmuskaat, maar ook met knoflook. Of een geprakt eitje met gebakken plakjes ontbijtspek eroverheen! Wat aan de stokken blijft hangen worden later lekkere droge bonen, maar pluk ze liever jong, dan blijven ze dus bloeien en verse bonen aanmaken.
Voedsel Collectief
Met een aantal abonnees van Ús Hôf zijn we aan het onderzoeken of we ook gezamenlijk biologisch ‘voorraadkastvoedsel’ zoals pasta, rijst, tomatenpuree, sappen, etc. kunnen inkopen. En willicht ook een bakker kunnen vinden die voor ons biologisch brood wil bakken. En een melkveeboer met verse biologische melk. Enz. We zouden daartoe een voedsel collectief willen oprichten waar ieder zijn steentje aan bijdraagt en waar we gezamenlijk de vruchten van kunnen plukken. Zodra we e.e.a. hebben uitgezocht krijgen jullie een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Maar mocht je zelf mee willen denken in deze startfase dan ben je van harte welkom! Stuur dan even een berichtje, dan nodigen we je uit voor de eerstvolgende vergadering. Er is nu een groepje de oprichting/statuten/bestelsystemen aan het uitzoeken en een ander groepje is de mogelijke leveranciers van het voedsel aan het benaderen.
En vergeet niet..
…van de aardbeien en frambozen te snoepen!
...om de aardappels die je oogst af te wegen en op de pieperlijst te noteren in de kapschuur.. Ten overvloede: aardappels maken geen deel uit van het groente-abonnement; ze worden apart afgerekend, zie de mail van week 30 (staat nog op de website), ook voor meer info, zoals rooiwenken enz.
Tot zover, tot ziens in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug