De groenten van week 34 |
Beste zelfoogsters,
De Groote Zomerproeverije van afgelopen zaterdag kon tot onze spijt wegens familieomstandigheden niet doorgaan. Ook dit mailtje is om die reden een beetje verlaat. Ik hoop dat jullie een fijne vakantie hebben gehad en weer volop van de zelfoogsttuin genieten. Vooral van de sperziebonen hoop ik, want de stokken hangen vol, ook in vak C! Dat mag ook wel want er hebben zich de laatste dagen weer 12 nieuwe deelnemers aangemeld.. Welkom!
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen deze week geoogst worden (schuin gedrukt = nieuw deze week):
- Artisjok D16/17
- Bloemkool Romanesc D50/51
- Spitskool D53/54/55
- Prei C5/6, D21/22
- Knolvenkel D52
- Groene courgette langs sloot bij vak A en in de kapschuur
- Gele courgette langs sloot bij vak C
- Broccoli A15/16, D46/47 (jonge nieuwe roosjes oogsten)
- Chinese kool C10
- Rode kool D26/27/28
- Savooiekool D14
- Rode koolrabi D49
- Knolraapjes B5/6
- Groenselderij D4, D45
- Bleekselderij D6, D33
- Snijbiet B12, D40
- Rode bietjes C3/4, D36
- Gele bietjes C3/4, D36
- Stengeluitjes D8
- Sperziebonen A10, C1, C7
- Andijvie D54/55
- IJsbergsla C11
- Rode eikenbladsla C13/14
- Groene krulijssla A5, C12
- Groene bataviasla D53
- Krulandijvie D50
- Rucolasla C5
- Rode ui Kapschuur
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Frieslander aardappels E1 (€2, per kilo, afwegen en noteren in kapschuur)
- Raja aardappels E2 (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Zoals aangegeven hebben we nu in bedjes A10, C1 en C7 sperziebonen die geoogst kunnen worden. Het zijn drie verschillende rassen (resp. Rakker, Neckarkönigin en Overvloed), proef het verschil!
Nieuw deze week zijn de artisjokken, de spitskool en de bloemkool Romanesc. De spitskool en de Romanesc zijn eigenlijk terug van weggeweest.
Artisjokken worden vooral in Bretagne geteeld, dus moeten ze het hier ook wel doen, was mijn gedachte. En dat blijkt! Het is heerlijk zomers fingerfood. Een klassieke bereiding daarvoor is als volgt. Snij de grotere bloemen, waarvan de groene schutbladeren al een beetje open gaan staan, vlak onder de knop af zodat je ze rechtop in zout water kunt koken gedurende ongeveer 15 minuten. Ze hoeven maar voor de helft ondergedompeld, want het gaat hier om de bloembodem. Die is gaar zodra je een blad met gemak uit de knop los kunt trekken. Laat ze dan afkoelen (beetje lauw vind ik het lekkerst), terwijl je een vinaigrette klaarmaakt. Ik maak meestal een iets dikkere smeuïge variant voor bij de artisjok, met een beetje yoghurt, knoflook, een geprakt hardgekookt ei en verse basilicumhaksel. En dan kan het gezellige knabbelen beginnen. Trek één voor één de groene bladeren van de bloemknop. De malse onderkant van de blaadjes die in de bloembodem stak, kun je dan in een vinaigrette dopen en met je tanden afschrapen. Ook de bloembodem is na afloop heerlijk met dit sausje. Wel eerst de alle haartjes afpluizen (dat zijn de daadwerkelijke bloemkelken die zo mooi blauw kleuren als je de artisjok laat bloeien). Bon Appétit!
En vergeet niet..
…van de aardbeien en frambozen te snoepen!
...om de aardappels die je oogst af te wegen en op de pieperlijst te noteren in de kapschuur.. Ten overvloede: aardappels maken geen deel uit van het groente-abonnement; ze worden apart afgerekend, zie de mail van week 30, ook voor meer info, zoals rooiwenken enz.
Nog even over die aardappels…
Wat ik nog niet heb verteld: zodra aardappels in het zonlicht komen te liggen maken ze een giftige stof aan, solanine. Je herkent die aardappels aan een groenere, glanzende dikke schil. die aardappels kun je niet meer eten! Laat die dus liggen. Maar help mee met het voorkomen van groene aardappels: zorg dat je de aardappels die je niet oogst goed bedekt laat, zodat andere zelfoogsters daar nog van kunnen genieten.
Binnenkort halen we ook het loof weg om ziektes te voorkomen. Dan is niet meer zo duidelijk waar al wel en niet gerooid is. Steek daarom de spitvork goed vast in de grond waar je zojuist geoogst heb, zo weet de volgende waar die verder kan oogsten. In vak E werken we van vooraan (bij het grasveld) naar achteren ter hoogte van de bamboestokken, en dan van links naar rechts. Er staat nog één 1 rij Frieslanders! Dig it!
Tot ziens in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug