De groenten van week 33 |
Beste zelfoogsters,
Komend weekend is het zover:
De Groote Zomerproeverije op Ús Hôf
Zaterdag 15 augustus vanaf 16 uur
Zelfoogsters, introducees die jullie meenemen en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Komt allen deze week oogsten en maak thuis of ter plekke, alleen of samen, je lekkerste recept voor een soepje, quiche, salade of toetje en laat je inspireren door al het lekkers dat anderen meenemen!
Hoe werkt het? Simpel: meld je aan, kom deze week oogsten op Ús Hôf, maak met de groenten van deze week je favoriete gerecht klaar en breng het mee naar de Zomerproeverije. Neem ook wat te drinken mee. Heb je geen zin, geen tijd of ben je te bescheiden om iets klaar te maken? Geen punt: meld je aan en geef aan hoe je anders kunt bijdragen, bijvoorbeeld door ons te helpen met het opbouwen of door iemand te assisteren bij de bereiding van een gerecht (ik kan wel wat hulp gebruiken bij de bereiding van de salade met gerookte kip en pruimen en met de salade Niçoise). Wij zorgen verder voor de nodige eetgerei en keukengerei, een barbecue, een paar branders en een kampvuur. En voor de kinders zijn er knabbels, limo en zelf te bakken ‘stok’brood.
Meld je zo snel mogelijk aan, uiterlijk vrijdag 14 augustus, via info@ushof.nl en geef meteen door met hoeveel mensen je komt, welk gerecht je klaar wilt maken, of je hulp kunt gebruiken bij de bereiding, of hoe je anderszins aan de Proeverije bij wilt dragen als je zelf niet kookt.
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen deze week (ook voor de Zomerproeverije) geoogst worden (schuin gedrukt = nieuw deze week):
- IJsbergsla C11
- Knolraapjes B5, B6
- Rode kool D26, D27, D28
- Savooiekool D14
- Prei C5, C6
- Knolvenkel D52
- Groene courgette langs sloot bij vak A en in de kapschuur
- Gele courgette langs sloot bij vak C
- Broccoli A15, A16, D46, D47 (jonge nieuwe roosjes oogsten)
- Witte bloemkool D38, D39
- Groene bloemkool D23, D24, D25
- Chinese kool C10
- Rode koolrabi D49, kapschuur
- Groenselderij D4
- Bleekselderij D6
- Snijbiet B12, D40
- Rode bietjes C3, C4, D36
- Gele bietjes C3, C4, D36
- Stengeluitjes D8
- Rode ui D5 en in de kapschuur
- Sperziebonen A10
- Andijvie D54, D55
- Kapucijners A2
- Tuinbonen C7
- Doperwtjes (voorheen peultjes) B13
- Groene eikenbladsla A5, A6
- Rode eikenbladsla C13, C14
- Groene krulijssla A5, C12
- Groene bataviasla D53
- Krulandijvie D50
- Rucolasla C5
- Spitskool Kapschuur
- Witte kool Kapschuur
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Frieslander aardappels E1 (€2, per kilo, afwegen en noteren in kapschuur)
- Raja aardappels E2 (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Nieuw deze week zijn de ijsbergsla, knolraapjes, rode kool en savooiekool. De knolraapjes zijn terug van weggeweest. Ik noem ze nu knolraapjes, want meiraapjes in augustus klinkt nog verwarrender!
De ijsbergsla is voor eenieder een frisse, knapperige bekende die geen verdere introductie nodig heeft. Deze sla zal ongetwijfeld haar opwachting maken bij de Proeverije.
De nieuwe koolsoorten zijn eigenlijk vroege wintergasten, maar lenen zich natuurlijk ook prima voor zomergerechten. Savooiekool is bijvoorbeeld heerlijk bij het stooflam. En met fijngesneden rodekool maak je de heerlijkste zomerste salades.
Die andere oogst..
Zoals jullie weten gebruiken we bewust geen giftige bestrijdingsmiddelen. We passen voorlopig evenmin natuurlijke bestrijdingstechnieken toe, want we willen ons eerst een beeld vormen van onbalansen in de tuin en van de ernst van mogelijke plagen alvorens maatregelen te treffen. Op basis van dat beeld hopen we een weloverwogen besluiten te kunnen nemen over welke natuurlijke middelen en technieken we nog moeten inzetten. Onze voorkeur gaat uit naar het inzetten van ‘lekkere verleiders’, die ongewenste gasten weglokken van de groenten, of het toepassen van ‘listige bedwelmers’, die met hun geur een dwaalspoor uitzetten. We willen ook omstandigheden creëren om dieren aan te trekken die zich met plaagbeestjes voeden. Het werken met netten en gaas is een optie die we desnoods ook kunnen proberen (waarschijnlijk nodig voor de volgende teelt chinese kool).
Over het algemeen leggen we plaagbeestjes dus geen strobreed in de weg. Het mooie weer van de afgelopen tijd maakte hun feest compleet. De luwte van de tuin was namelijk een ideaal zwoel nestelplekje, vooral voor vlinders. Met name de kolen zijn de lievelingskost van de koolwitrupsjes. Menig koolwitje heeft dan ook zijn eitjes op de kool- en raapplantjes gelegd. Veel legsels zijn inmiddels uitgekomen en groeien uit tot die kleine friemelbeestjes. Mijn advies is daarom: inspecteer met name de geoogste kool (ook broccoli en bloemkool) nog even op ongewenste gasten, alvorens over te gaan tot de bereiding. De geel-zwarte rups van het grote koolwitje valt erg op, de zachtgroene rups van het kleine koolwitje is minder zichtbaar, zeker als hij zich precies op een bladnerf van dezelfde kleur ‘schuil’ houdt. Even uitschudden helpt, onderdompelen in (gezout) lauw water werkt nog beter, dan komen de beestjes bovendrijven. (Verzoekje: als je dan toch al tussen de kolen staat, kijk dan even om je heen of je elders nog wat rupsjes ziet en schud of pluk ze eraf. Beter nog: zet ze over op een plant waarvan de sluitkool al geoogst is..Dus NIET op de bladkool zoals boerenkool!)
Nou, dat was het weer, tot zover, tot ziens in de tuin, en geef je snel op voor de Zomerproeverije!
Tot dan en groetjes, mede namens Bregje,
Michel
Terug