De groenten van week 33 |
Beste mensen,
Opmerkelijk hoe onze blik op het weer verandert sinds we met Ús Hôf bezig zijn: Eindelijk, regen! Ja, die was hard nodig. Want niet alleen de sperzieboontjes hadden te lijden onder de droogte van juli. Ook de snijbonen, de kolen, groenselderij en maïs blijven achter qua groei. Daardoor is het groenteaanbod deze week nagenoeg dezelfde als vorige week, op de nieuwe groene eikenbladsla na.
Groenten
Deze week kunnen dus de volgende groenten worden geoogst:
· Sperziebonen
· Koolrabi
· Knolvenkel
· Gele en groene courgettes
· Spitskool
· Snijbiet
· Krulandijvie
· Gele en rode bietjes
· Sla: rode en groene eikenbladsla, rode krulsla en rucola.
Zoals gezegd hadden de sperziebonen een trage start door de warmte en droogte in juli. Tot overmaat van ramp zijn afgelopen zaterdagochtend de achterste stokken omver geblazen door een flinke windvlaag… waarbij bijna de helft van de sperziebonenplantjes is ontworteld… Een snelle herstel- en terugplantactie mocht niet baten: de plantjes zijn niet meer aangeslagen en hangen er nu verlept bij. De productie van sperziebonen is hierdoor zowat gehalveerd en de kans bestaat dat je voor een paar ‘lege’ stokken staat als een eerdere oogster je net voor is geweest.. We hopen dit tekort spoedig aan te kunnen vullen met de snijbonen (die dus nog even door moeten groeien).
Voor de koolrabi en spitskool geldt: oogst ze deze week maar helemaal op en bewaar ze in de groentela. Ze blijven daar met gemak twee weken goed. De spitskool begint namelijk nu na de regen te barsten en zal als ie nog langer op het land blijft spoedig vergaan. En de koolrabi wordt houtiger naarmate hij langer staat. Trouwens, die spitskool: heerlijk geroerbakt met een uitje en afgemaakt met room en kerrie! Het recept is deze week op de website te vinden, net als de snijbiet recepten, (beloofd!).
En zoals vorige week al aangegeven: De knolvenkel is hier en daar al aan het schieten omdat die te lang te droog heeft gestaan. Zoek de plantjes uit die toch nog enige knolvorming onderin hebben. De snijbiet en krulandijvie zijn volgroeid en volop oogstbaar. Ook de bietjes (rood en geel), courgettes (groen en geel) en de sla (rood krul en rode en groene eikenblad) zijn ruim oogstbaar, maar kies daarvan wel de grootste en gun de kleinere nog wat groei. Overigens zijn de twee rijtjes rode bieten op het linker teeltbed op, maar in het rechter teeltbed ligt nu een nieuwe rij klaar, vol bolle bietjes. Het is een ander type, benieuwd of jullie het verschil proeven! De gele bietjes zitten nog steeds op dezelfde plek: een beetje verscholen tussen de rode kolen!
Even voorstellen: Omot en Gerda
Jullie hebben ze misschien al in de tuin ontmoet: Omot en Gerda zijn de vrijwilligers die ons structureel helpen met het werk op Ús Hôf. Gerda is er elke dinsdagmiddag en Omot komt op maandag en donderdag. Gerda woont in Reahús en heeft al veel ervaring opgedaan met het onderhoud van moestuinen, onder andere in St. Nik. Omot woont met zijn gezin in Wommels. Hij komt uit West-Ethiopië en is drie jaar geleden naar Nederland gekomen na een jarenlang verblijf in een vluchtelingenkamp in Kenia. Voor christenen is het niet veilig in zijn eigen land. Nu pakt hij de draad hier weer op. Hij is blij dat hij weer werk kan doen. Volgende week begint hij met zijn Nederlandse taallessen. Zijn zoon heeft het Nederlands al onder de knie: die studeert aan het Friesland College in Heerenveen.
Beoogd aantal deelnemers bereikt!
Inmiddels hebben we 18 deelnemende huishoudens/gezinnen die hun groenten bij Ús Hôf komen oogsten en nog 2 die hebben aangegeven binnenkort mee te willen doen. Het doel waar we dit jaar op mikten, namelijk 20 deelnemende huishoudens, hebben we dus zowat gehaald. Fantastisch! We willen jullie bedanken, niet alleen voor jullie eigen deelname, maar ook voor het enthousiast maken en het aanbrengen van nieuwe deelnemers. Ga daar vooral mee door, gebruik daarvoor ook de flyers die op de tafel liggen in de kapschuur, maar vergeet niet er bij te zeggen dat nieuwe deelnemers pas vanaf volgend jaar april mee kunnen doen, want we zitten nu echt aan de limieten van de tuin in de huidige omvang. (Trouwens, we willen in november dit eerste jaar graag feestelijk met jullie afsluiten, maar daarover later meer. Dan horen we ook graag van jullie wat jullie van dit eerste jaar vonden en wat volgend jaar voor verbetering vatbaar is.)
Streekmarkt 7 september
Een goede gelegenheid om meer mensen enthousiast te maken voor de zelfoogsttuin is de volgende streekmarkt van het Flinkeboskje in Hemelum op 7 september. Tara heeft al aangegeven dat zij graag met ons meegaat. Top. Als je het ook leuk vindt om mee te gaan… laat maar weten!
En vergeet niet…
….van die heerlijke frambozen en bramen te snoepen! En aardbeien zijn er ook nog.
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Groetjes,
Michel & Bregje
Terug