De groenten van week 33 |
Beste zelfoogsters,
We gaan weer een weekje weg. Thomas en Chantal passen vanaf morgen een weekje op huis, tuin en dieren en oogsten de courgettes en augurken. Ook houden vrijwilligers als Douwe, Martin en Gerda de tuin een beetje bij in onze afwezigheid. Onze afwezigheid betekent ook dat het volgende groenteberichtje drie dagen later dan gewoonlijk zal verschijnen, dus op maandag 22 augustus. Maar ik kan alvast verklappen dat we over een week voor het eerst zullen kunnen oogsten van ekers F en G! Ga maar eens een kijkje nemen hoe het er daar bij staat. De tuin is bijna volledig gevuld; nog een paar wintergroenten erin en het plant- en zaaiwerk erop. Er is straks genoeg voor nog zo’n 100 extra deelnemers, dus zegt het voort: word deelnemer van Zelfoogsttuin Ús Hôf!!
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
Nieuw deze week (of terug van weggeweest):
- Botersla E4/6
- Groene bloemkool C6/7/8
- Witte bloemkool D14/15
- Broccoli E5/6
- Spitskool E17
- Pronkbonen A11/E7
- Spekbonen C9
SPECIAAL deze week (laatste week):
- Paksoï B6
- Krulandijvie D18/19
En verder deze week:
- Knolvenkel C14
- Groenselderij D23
- Courgettes Kapschuur
- Augurken Kapschuur
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- Chinese kool D24
- Andijvie E19
- Rode Bataviasla E21
- Groene Bataviasla E22
- Rode Eikenbladsla E23
Zoek van de diverse koolsoorten die je deze week opnieuw kunt oogsten telkens de grotere exemplaren uit en laat de kleinere groeien want de maten verschillen sterk tussen exemplaren. De echte nieuwkomers van deze week zijn de bonen. De Jannumer pronkbonen zijn wat ruw van buiten maar kunnen zowel smal en klein (als sperzieboon) als breed en groot (als snijboon) geoogst worden. En ook als ze nóg verder doorgroeien kunnen ze als mooi donkerpaarse drogebonen bewaard worden. De spekbonen zijn op het oog een kruising tussen snijbonen en sperziebonen. De peulen zijn minstens even lang als snijbonen, maar even stevig en bolrond als sperziebonen zonder vezelig te worden. De smaak is dus die van sperziebonen, maar iets intenser en een tikje zoeter en de kleur van deze spekbonen is wat geler.
…Kruiden… (stokjes ontbreken)
- Basilicum, groen en rood Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel en A8
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bonenkruid Kruidendriehoek bij vak C
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
…en fruit!
- Frambozen A15
- Aardbeien A3/4, B16, C15/16
En vergeet niet..
… het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus voorzichtig om de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te oogsten en die te laten staan.
… zuring, snijbiet, basilicum en andere kruiden niet als geheel maar bladgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..De basilicum mag trouwens flink doorgeplukt worden, met name de toppen, om bloei te voorkomen.
…een grote stap over de greppel bij vak E te nemen!
…aan (onze kant van) de weg/dijk te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
…netjes (= leesbaar), en naar geweten je fruitoogst te noteren op de daarvoor bestemde lijst in de kapschuur. Daar staan ook de bakjes die je voor die oogst kunt gebruiken.
Tot zover, tot ziens in de tuin,
Michel
Terug