De groenten van week 32 |
Beste zelfoogsters,
Komkommer-, eh augurkentijd, of pruimentijd zo je wilt. Veel mensen op vakantie, ook wij even. En toch hebben we wat nieuws en weetjes. Dat we afgelopen week zelfoogsttuin De Troef in Turnhout (BE) hebben bezocht; een zeer leerzaam en inspirerend bezoek en een leuk weerzien met collega Guy Cotemans. Op de tafel in de kapschuur ligt de folder van zijn zelfoogsttuin ter inzage. Dat in dit toppunt van het groeiseizoen de courgettes niet te stuiten zijn; dank aan Richard die in onze afwezigheid kratten vol van het land haalde en V&R voerde. Wist je trouwens dat hij de man achter de mooie website en webshop van Ús Iten is? Neem hier maar eens een kijkje.
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
Nieuw deze week (of terug van weggeweest):
- Groenselderij D23
- Groene Bataviasla E22
- Rode Eikenbladsla E23
SPECIAAL deze week (laatste week):
- Gele bietjes B9
- Raapstelen B11
- Koolrabi B11
- Bleekselderij A1
- Rode Krulsla Lollo Rossa D14/15
- Krulandijvie D18/19
En verder deze week:
- Knolvenkel A7
- Paksoï B6
- Zomerprei C8
- Courgettes Kapschuur
- Augurken Kapschuur
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- Chinese kool D24
- Andijvie E19
- Rode Bataviasla E21
- Knoflook Kapschuur
- Uien Kapschuur
…Kruiden…
- Basilicum, groen en rood Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel en A8
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bonenkruid Kruidendriehoek bij vak C
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
…en fruit!
- Frambozen A15
- Aardbeien A3/4, B16, C15/16
De echte nieuwkomer deze week is de groenselderij, met een wat krachtigere smaak dan zijn bleke broertje. Je oogst op dezelfde manier: vlak boven de grond afsnijden. In stukjes gesneden leent het zich prima voor een snelle roerbak-, kook- of stoombereiding. Heerlijk met een melksausje en wat nootmuskaat erover. Maar probeer ook eens geroosterde hele stengels op de vegetarische barbecue!
Verder zul je op tafel in de kapschuur ook weleens een paar tomaten en paprika’s zien liggen. Hoort NIET bij het zelfoogstassortiment, maar is het resultaat van een klein teeltexperimentje in de volle grond, zonder kas! Neem er eens eentje zo tussendoor uit het vuistje om te proeven, benieuwd wat jullie van de smaak vinden! Ik hoor wel of we hier volgend jaar meer werk van moeten maken.
En vergeet niet..
… het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus voorzichtig om de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te oogsten en die te laten staan.
… zuring, snijbiet, basilicum en andere kruiden niet als geheel maar bladgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..De basilicum mag trouwens flink doorgeplukt worden, met name de topjes om bloei te voorkomen.
…een grote stap over de greppel bij vak E te nemen!
…aan (onze kant van) de weg/dijk te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
…netjes (= leesbaar), en naar geweten je fruitoogst te noteren op de daarvoor bestemde lijst in de kapschuur. Daar staan ook de bakjes die je voor die oogst kunt gebruiken.
Tot zover, tot ziens in de tuin,
Michel
Terug