De groenten van week 31 |
Beste zelfoogsters,
Nou, van dat barbequeweer waar ik het vorige week over repte, is nu even weinig over.. Maar voor de tuin is de plens wel welkom. Want het was wel een erg droog voorjaar. Zelfs na deze hevige stortbuien is de grond nog steeds niet verzadigd, nergens plassen te bekennen!
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen deze week geoogst worden (schuin gedrukt = nieuw deze week):
- Groene bloemkool D23, D24, D25
- Andijvie D54, D55
- Chinese kool C10
- Rode ui D5
- Prei C5, C6
- Knolvenkel D31, D52
- Groene courgette langs sloot bij vak A
- Gele courgette langs sloot bij vak C
- Paksoï D48, D49
- Broccoli A15, A16, D2, D3, D46, D47
- Spitskool A12, D5, D7, D10
- Witte kool D5, D7, D8, D10
- Groenselderij D4
- Bleekselderij D6
- Snijbiet B12, D40
- Rode bietjes D36
- Gele bietjes D36
- Rode koolrabi D37 , D49
- Stengeluitjes D8
- Kapucijners A2
- Tuinbonen B7, B10, B11, C7
- Peultjes (als doperwt) B13
- Botersla D51
- Bindsla D1
- Groene eikenbladsla A5,A6,
- Rode eikenbladsla A15, C13, C14
- Groene krulsla B3, D25
- Rode krulsla A16
- Groene grove krulsla A5, D53
- Rode bataviasla B14, D20
- Krulandijvie D32, D50
- Rucolasla C5
- Knoflook Kapschuur
- Salie Kruidendriehoek
- Oregano Kruidendriehoek
- Tijm Kruidendriehoek
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Koriander Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
De andijvie is terug van even weggeweest. De groene bloemkool vervangt zijn witte broertje, die nu echt zijn beste tijd heeft gehad. Oogsten doe je op dezelfde manier: de bloem eruit snijden, liefst met een paar blaadjes er nog aan, ter bescherming tijdens vervoer. De rest van de plant kun je laten staan of omhalen. Je zult merken dat de groene bloemkool eigenlijk meer smaak heeft dan witte bloemkool. Het smaakt meer naar… groente.
Ook de eerste chinese kolen zijn klaar om geoogst te worden. Zoek wel die volle stevige op, door in de kruin te knijpen of die al stevig en vol aanvoelt. Je kunt een flink deel van de groene buitenbladeren laten staan of op het land laten liggen. Het gaat om de geelwitte kernbladeren, waar je van die lekkere oosterse gerechten mee kunt maken. Ik hak de kool altijd in grove stukken en bak/wok die dan als laatste even mee in bijvoorbeeld indische goreng-gerechten. Niet te lang, dan blijft ie nog een beetje knapperig!
De rode ui is rauw te verwerken in kleurrijke salades, maar kan ook prima gebakken worden. Of geroosterd in de oven, hmmm.
En ik was vorige week vergeten te melden dat er inmiddels ook salie, oregano en tijm groeit in de kruidendriehoek, aan het begin van vak C. En de rozemarijn staat natuurlijk al veel langer in de kruidencirkel. Het boeketje voor mediterrane gerechten is nu compleet.
En vergeet niet…
…zaterdag 15 augustus nog steeds vrij te houden in je agenda voor de Groote ZoomerProeverije van Ús Hôf! Meer info volgt binnenkort.
… en van de aardbeien, tayberries en zwarte bessen te snoepen! Voor de frambozen zul je nog even geduld moeten hebben..
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Groetjes, mede namens Bregje,
Michel
Terug