De groenten van week 31 |
Beste zelfoogsters,
Wij gaan ook even op vakantie! Want eindelijk, zowat alle wintergroente zit in de grond. Even een week weg voordat de laatste lading plantgoed over twee weken aankomt. Ik zoek eigenlijk nog vrijwilligers die tijdens mijn afwezigheid om de twee dagen de augurken en courgettes willen oogsten en in de kapschuur klaar willen leggen…
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
Nieuw deze week (of terug van weggeweest):
- Knolvenkel B6
- Paksoï B7
- Chinese kool E23/24
- Uien Kapschuur
SPECIAAL deze week (laatste week):
- Bleekselderij A1
- Spitskool A6
- Zomerprei B14
- Stengelui B3
- Peultjes B15
- Blauwe Capucijnerpeultjes A6, C5, C12
- Botersla E17
En verder deze week:
- Gele bietjes B9
- Courgettes Kapschuur
- Knoflook Kapschuur
- Augurken Kapschuur en A2
- Raapstelen B11
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- Andijvie E19
- Krulandijvie D18/19
- Rode eikenbladsla E18
- Rode Bataviasla E21
- Rode Krulsla Lollo Rossa D14/15
- Groene krulsla E17
…Kruiden…
- Basilicum, groen en rood Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel en A8
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bonenkruid Kruidendriehoek bij vak C
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
…en fruit!
- Frambozen A15
- Aardbeien A3/4, B16, C15/16
- Zwarte bessen (laatste week) diverse locaties in en rond vakken A en B
Echte nieuwkomers deze week zijn de chinese kool en de uien. De chinese kool rooi je in zijn geheel door hem vlak boven de grond van zijn wortel af te snijden. Zoek een exemplaar met een mooie witte kern die bovenin hard aanvoelt en stevig gevuld is. Voel maar. De buitenste bladeren haal je weg (en gooi je terug op het teeltbed) tot je een bijna witte kool overhoudt. Chinese kool is heerlijk als rauwkost, in een salade, bijvoorbeeld met appel, walnoten, gewelde rozijnen met een mosterdhoningdressing, maar ook in een stoof- of roerbakschotel, bijvoorbeeld in een kerrie runderstoof, of met kip, zie dit recept. Denk erom: hij is heel snel gaar, dus niet te lang meekoken of roerbakken.
De uien was ik eigenlijk vergeten, helemaal in de ruigte achteraan vak E! Ze liggen nu te drogen in de kapschuur. Het zijn er niet heel veel, maar je kunt wel even proeven hoeveel smaak een goede ui kan hebben. Zakdoekjes in de aanslag! Mocht het in de smaak vallen dan planten we er in oktober voor volgend jaar veel meer.
De paksoï is trouwens ook een nieuwkomer, want dit is een ander ras, minder gevoelig voor doorschieten. Je kunt hem ook iets kleiner oogsten.
Oja, zoals eerder vermeld hebben de kolen het zwaar gehad dit voorjaar. Dus broccoli en groene bloemkool zijn helaas klein van stuk gebleven en nu alweer op… Helaas. (Er staan nog wel groene bloemkolen in vak C, maar even niet op de oogstlijst omdat die nog een week door mogen groeien). Gelukkig ziet de nieuwe aanplant aan broccoli achteraan vak C er veelbelovend uit.
En vergeet niet..
… nog even van de peultjes te genieten, want het seizoen is bijna voorbij! Het was een lang seizoen, dank voor het doorplukken! Binnenkort gaan we voor de erwten.
… het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus voorzichtig om de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te oogsten en die te laten staan.
…rucola, zuring, snijbiet, basilicum en andere kruiden niet als geheel maar bladgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..
…een grote stap over de greppel bij vak E te nemen!
…aan (onze kant van) de weg/dijk te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
…netjes (= leesbaar), en naar geweten je fruitoogst te noteren op de daarvoor bestemde lijst in de kapschuur. Daar staan ook de bakjes die je voor die oogst kunt gebruiken.
Tot zover, tot ziens in de tuin,
Michel
Terug