De groenten van week 30 |
Beste zelfoogsters,
Net nu het wegens de vakantie wat rustiger wordt op de tuin, is de dagelijkse courgetteproductie de 5 kilo gepasseerd, dus dat lijkt wel goed te komen met deze typische zomergroente dit jaar. En gezegend de kleingebouwden en kinderen: zij zien al die lekkere frambozen, die zich vaak net onder een blaadje schuil houden, hangen zonder te hoeven bukken!
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
Nieuw deze week (of terug van weggeweest):
- Bleekselderij A1
- Spitskool A6
- Broccoli E4/5/6
- Augurken kapschuur
- Koolrabi B10 en C14
- Gele bietjes C2
- Groene bloemkool C6/7
- Rode Bataviasla E21
SPECIAAL deze week (laatste week):
- Paksoï D19/20
- Meiknolletjes D23
En verder deze week:
- Courgettes kapschuur
- Knoflook Kapschuur
- Zomerprei B14
- Raapstelen B11
- Andijvie E19
- Krulandijvie D18/19
- Peultjes B15
- Blauwe Capucijnerpeultjes A6, C5, C12
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- Rode eikenbladsla E18
- Botersla E17
- Groene krulsla E17
- Rode Krulsla Lollo Rossa D14/15
- Stengelui B3
…Kruiden…
- Basilicum, groen en rood Kruidencirkel
- Bieslook Kruidencirkel en A8
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Koriander Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bonenkruid Kruidendriehoek bij vak C
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
…en fruit!
- Frambozen A15
- Aardbeien A3/4, B16, C15/16
- Zwarte bessen diverse locaties in en rond vakken A en B
Echte nieuwkomers deze week zijn de groene bloemkool en de augurken. De groene bloemkoolvariant heeft iets meer smaak dan het spierwitte broertje, en is ook iets minder vatbaar voor kwaaltjes tijdens de teelt. Toch had de koolvlieg ook de groene te pakken, maar gelukkig zijn er heel wat overgebleven. Je oogst de bloemkool door de bloem uit de plant te snijden, eventueel met een paar schutbladeren, ter bescherming tijdens het vervoer. De rest van de plant laat je in de grond staan. Dat is later prima vers voer voor de varkens of voor de bodembeestjes in de composthoop. Enig snijafval gooi je gewoon op het teeltbed terug (tussen en niet op nog te oogsten groenten aub!). Ook voor de spitskool geldt dat je alleen de mooie kegel uit de plant snijdt, zonder de plant volledig te rooien.
De augurken heeft menigeen al in de kapschuur zien liggen. Geteeld bij wijze van experiment. En geslaagd, want met een goeie opbrengst en daarmee een verrassend alternatief voor komkommer. Wel even schillen of de prikkende haartjes van de huid eraf wrijven, bijvoorbeeld tijdens het wassen.
De broccoli, bleekselderij, koolrabi en bietjes zijn terug van weggeweest. De broccoli is helaas klein van stuk, vanwege de eerdergenoemde koolvlieg. Neem desnoods meerdere kleine roosjes, die teruggroeien na een eerdere oogst. En probeer tijdens het rooien van de bietjes de kleinere onberoerd te laten, dan kunnen die doorgroeien.
En vergeet niet..
… de peultjes door te plukken. Je weet inmiddels waarom. Nog even en het seizoen is voorbij. Dan gaan we over op sperzie-, spek-, pronk- en snijbonen, waar ook weer hetzelfde voor zal gelden. Dus.. plukze!
… het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus voorzichtig om de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te oogsten en die te laten staan.
…rucola, zuring, snijbiet, basilicum en andere kruiden niet als geheel maar bladgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..
…een grote stap over de greppel bij vak E te nemen!
…aan (onze kant van) de weg/dijk te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
…netjes (= leesbaar), en naar geweten je fruitoogst te noteren op de daarvoor bestemde lijst in de kapschuur. Daar staan ook de bakjes die je voor die oogst kunt gebruiken.
Tot zover, tot ziens in de tuin,
Michel
Terug