De groenten van week 29 |
Beste zelfoogsters,
We hebben nu eindelijk te maken met wat agrariërs groeizaam weer noemen: warm en vochtig. In combinatie met de lange dagen betekent dit bijna twee keer per week het gazon in de tuin maaien... Maar ook een rijk assortiment groenten op Ús Hôf om uit te kiezen! Nog even en het zomeraanbod is op volle sterkte, compleet met verse sperziebonen!
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten en kruiden geoogst worden (schuin gedrukt = nieuw):
- Groene eikenbladsla A5,A6,
- Groene grove krulsla D53
- Botersla D51
- Tuinbonen B10, B11
- Prei C5, C6
- Groenselderij D4
- Bleekselderij D6
- Gele courgette langs sloot bij vak C
- Kapucijners A2
- Groene courgette langs sloot bij vak A
- Knolvenkel D31
- Witte bloemkool D19, D20
- Paksoï D48, D49
- Stengeluitjes D8
- Krulandijvie D32, D50
- Broccoli A15, A16, D2, D3, D46, D47
- Spitskool A12, D5, D7, D10
- Snijbiet B12, D40
- Peultjes (als erwt) B13
- Rode bietjes D36
- Gele bietjes D36
- Koolrabi A17
- Rode koolrabi D37 , D49
- Bindsla D1
- Rode eikenbladsla A15, B14,
- Groene krulsla B3, D25
- Rode krulsla A16, D19
- Rode bataviasla B14, D20
- Rucolasla C5
- Knoflook Kapschuur
- Doperwtjes Kapschuur
- Bonenkruid Kruidendriehoek
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
Nieuw deze week zijn de tuinbonen, prei, groenselderij, bleekselderij, groene eikenbladsla en grove krulsla. De botersla is weer vers terug van een week weggeweest. De teller staat nu op 9 soorten sla, dus laat je creativiteit gaan en maak je eigen slamixvariaties voor zomerse salades!
De eerste tuinbonen zijn eindelijk op maat. Ze worden ook wel wollen bonen genoemd vanwege de wollige binnenkant van de peul die de bonen beschermt. Ook hier geldt: oogst eerst de grootste peulen en laat de kleintjes hangen om nog wat door te groeien. Het doppen gebeurt door de peul te knakken op de plek waar je een boon voelt zitten. Je perst als het ware met twee duimen de boon uit de peul. Pok en Toing in de pan! Enkele minuten koken in een bodempje zout water en dan met wat boter en desnoods wat gebakken ui en spek opdienen. Vergeet het bonenkruid niet in de ‘kruidendriehoek’ aan het begin van vak C. De afgekoelde bonen zijn ook lekker in een salade. Sommigen schillen de gekookte bonen, maar ik vind de schil er helemaal bij horen!
De prei behoeft denk ik geen introductie, wel een kleine oogstwenk: aan het begin van het teeltbed staat spitvork; steek die onder een prei door en kantel de vork een beetje; de prei komt dan gemakkelijk los en je voorkomt dat de helft van de frisse witte voet afbreekt en in de grond blijft zitten..
De bleek- en groenselderij zijn verwant aan de lavas en de peterselie. Het mag niet ontbreken in de echte saus Bolognese. De groenselderij heeft een iets sterkere, kruidigere, smaak dan de bleekselderij. Probeer het verschil maar eens te proeven. Rauw is het een heerlijk sla-ingrediënt: het combineert voortreffelijk met witte druif, appel, gerookte kip en walnoot. Wat eikenbladsla meemengen voor volume. En dan afmaken met een dille-honing-mosterddressing. Lekkerrr!
De gele courgette gedijt eigenlijk in warmere regionen, maar hier is ie ook lekker. We oogsten hem gewoon wat kleiner, op 15cm. Snij er ringetjes van 1cm dik van, om mee te bakken of te wokken. Geeft een mooi kleur accentje, bijvoorbeeld in de Bolognese!
De peulplanten zijn nu echt klaar met bloeien. Dat betekent dat er dus geen verse peultjes bijkomen om jong geplukt te worden. Maar de erwten in de peulen zijn niet minder smakelijk. Dop ze net als doperwten. Ze zijn nog heerlijk zoet (de echte doperwtjes zijn rijp en gerooid en liggen nu in de kapschuur).
Nog meer primeurtjes
Achteraan vak A zijn de Tayberries aan het afrijpen. Probeer deze heerlijke kruising van braam en framboos. Alleen om op de tuin van te snoepen! Dat geldt ook voor de rode aalbessen en de zwarte bessen.
En ik kan het niet laten om alvast aan te kondigen dat we vanaf volgende week ook aardappelen kunnen oogsten! De Frieslanders en de Raja’s (beide vastkokers) zijn op maat. De aardappels maken dan wel geen deel uit van het groenteabonnement, je kunt ze vanaf volgende week rooien, in de kapschuur afwegen en op een turflijst noteren. Meer daarover in de mail van week 30.
En vergeet niet…
…zaterdag 15 augustus nog steeds vrij te houden in je agenda voor de Groote ZoomerProeverije van Ús Hôf! Meer info volgt binnenkort.
Tot zover, tot ziens in de tuin, en geniet van deze weelderige zomer!
Groetjes, mede namens Bregje,
Michel
Terug