De groenten van week 29 |
Beste mensen,
De vakantieperiode is in het Noorden van het land aangebroken, maar de tuin van Ús Hôf blijft groeien en de zelfoogst gaat door! We hebben de nodige extra meters compost uitgespreid. Dat was hard nodig, want inmiddels doen al 13 huishoudens mee met de zelfoogsttuin, dus er is nog ruimte voor 7 deelnemers. Geef het door!
Met de groeipiek in het seizoen in het vooruitzicht hangt of ligt al een keur aan heerlijke zomerse groenten klaar of bijna klaar om geplukt of gerooid te worden. Koolrabie, spercie- en snijboontjes houden zich niet helemaal aan de planning en laten dus nog even op zich wachten..
Groenten
Deze week zijn de volgende groenten klaar om geoogst te worden:
· Courgettes
· Spitskool
· Peultjes
· Snijbiet
· Krulandijvie
· Gele en rode bietjes
· Sla: eikenblad, batavia en rucola.
De courgettes zijn nog klein, maar dan juist op hun lekkerst. We hebben voldoende courgetteplanten in het perkje achteraan tussen de frambozen- en tayberrystruiken, dus schroom niet om ze vanaf de 15 cm al te oogsten. Ook de bloem is eetbaar. En sierlijk. Vroeg en voortdurend oogsten zet de plant bovendien aan tot knopvorming. De courgettes zijn er in 2 varianten: een gele en een donkergroene.
Voor de spitskool moet je juist de grootste kiezen. Haal voldoende dekbladeren eraf (die je gewoon ter plekke kunt laten liggen) totdat er een heerlijk zachtromige witte spitskool tevoorschijn komt.
De peultjes waren vorige week al klaar voor de pluk. Gezien het aantal bloemen komen er nog veel meer peultjes aan. Hier geldt weer: klein het lekkerst, maar ook de wat oudere peultjes met grote zoete erwtjes erin zijn lekker mals (wel de wat dradige randnerf eraf ritsen).
De snijbiet heeft nu de maat om blad en stengel afzonderlijk te bereiden, dus twee soorten groenten in één! Vergeet niet om je op de geven voor de ‘Groote Snijbietproeverije’ op woensdag 30 juli (let op: we beginnen om 18 uur, anders dan eerder aangegeven..). Benieuwd wat jullie ervan maken. Ik ga er eens lasagna van maken..
De krulandijvie kan net als gewone andijvie bereid worden, maar deze sierlijke variant staat ook mooi in een stevige salade. Begin met het oogsten van de grootste, aan de slootkant.
De bietjes zijn vol van smaak en hoeven maar verrassend kort gekookt te worden tot ze beetgaar zijn.
Elke week 5 nieuwe groenten
Ons streven was en is om elke week 5 nieuwe groenten aan te bieden ten opzichte van de week ervoor. Dat blijkt in deze beginfase toch lastiger dat wij dachten. Het vraagt goeie planning van zaai- en plantmomenten, optimale weersomstandigheden, de nodige kennis van planten en opvolging, voldoende oppervlak, ervaring met de bodem, een goeie fysieke conditie van de tuinders, etc, etc. We hebben helaas niet alles mee, onder de knie of in de hand: al met al bieden we momenteel elke week zeven soorten groente aan, waarvan twee telkens nieuwe zijn. We hopen dat jullie dat acceptabel vinden. Michel herstelt goed van zijn liesbreuk, de bult compost is uitgespreid, er komt mooi weer aan, dus we kunnen er binnenkort weer vaart achter zetten.
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Groetjes,
Michel & Bregje
Terug