De groenten van week 28 |
Beste zelfoogsters,
Na een inspirerend permacultuurfestival in Belgisch Limburg en een lekkere duik in de Moezel bij Nancy zijn we weer thuis. Kasem en Douwe hebben goed op de tuin gepast. Er staan weer een heleboel nieuwe groentesoorten klaar om geoogst te worden.
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten en kruiden geoogst worden (schuin gedrukt = nieuw):
- Doperwtjes A1
- Kapucijners A2
- Groene courgettes langs sloot bij vak A
- Knolvenkel D31
- Witte bloemkool D19, D20
- Paksoï D48, D49
- Stengeluitjes D8
- Krulandijvie D32
- Broccoli A15, A16, D2, D3
- Bloemkool Romanesc D34, D35
- Spitskool A12, D5, D7, D10
- Snijbiet B12, D40
- Peultjes B13
- Rode bietjes B10, D36
- Gele bietjes B9, B10, D36
- Koolrabi A17
- Rode koolrabi D37
- Bindsla D1, D3
- Rode eikenbladsla A15, B14, D1, D3
- Groene krulsla B1, D25
- Rode krulsla A16, D19
- Rode bataviasla B14, D2, D20
- Knoflook Kapschuur
- Basilicum Kruidencirkel
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Koriander Kruidencirkel
- Rucolasla Kruidencirkel, C5
Nieuw deze week zijn de verse doperwtjes en Kapucijners, groene courgettes, witte bloemkool en de stengeluitjes. De knolvenkel en paksoï zijn ook terug van weggeweest.
Het doppen van doperwten mag dan een beetje tijd kosten, maar het is een erg leuk karwij: knak het steeltje van de peul af en rits in dezelfde beweging de naaddraden langs de zijkant eraf, duim erin waarna tot 10 groene knikkers tevoorschijn stuiteren. De liefhebber heeft dit klusje er graag voor over want als je de erwtjes deze week oogst zijn ze nog net niet rijp. Dan zijn de suikers zijn nog niet helemaal omgezet in zetmeel en smaken de erwtjes heerlijk zoet. Je kookt of stoomt ze 5 à 7 minuutjes, maar de jonge, frisse smaak komt het best tot zijn recht als je nog korter blancheert. Reken 10 peulen voor een portie erwten. Liefst met twee handen oogsten om te voorkomen dat je een hele plant meetrekt, want de peulen zitten stevig vast. De peuldoppen mogen na het doppen terug naar de tuin, op de composthoop, want ze zijn met hun hoge stikstofgehalte een goeie nutriëntenbron voor de bodem.
Voor de Kapucijners geldt nagenoeg hetzelfde. Op dezelfde manier doppen en zo’n 7 minuten koken. Voor wie alleen die bolle bruine melige kogels uit een pot kennen, zal dit een openbaring zijn. De fluwelen smaak van verse Kapucijners ligt tussen die van tuinbonen (maar dan iets minder weeïg en zonder de wat bittere nasmaak) en doperwten (maar iets minder zoet). Even wat hamreepjes of spek aanbakken met een gesnipperde of geringde ui, lepeltje mosterd erbij (en een lik dikke of zure room erbij voor de lekkerbek), de gekookte Kapucijners erdoor roeren, toefje peterselie, et voilà.
De courgettes zijn onmisbaar in de mediterrane keuken en het teken dat de zomer echt begonnen is. Pluk ze zodra ze 20 cm lang zijn, dan blijft de bloei lekker op gang en komen er gauw weer nieuwe.
De witte bloemkolen zien er prachtig uit, al zeg ik het zelf. Ik ben er best een beetje trots op. Want ze zeggen dat je de goeie moestuinder herkent aan zijn bloemkolen. Het is namelijk een lastige teelt in vergelijking tot andere kolen. Je oogst ze net als de Romanesc; snij ze laag af, breek de bladen af en laat die op de teeltbedden liggen. Laat desnoods een paar bladeren om de geoogste kool zitten, ter bescherming tijdens het vervoer.
De stengel- of bosuitjes kun je als bosje uit de grond trekken. In ringetjes snijden en over salades en andere gerechten strooien. Lekker verfrissend.
De botersla is met het warme weer snel doorgeschoten en is dus niet meer voorradig. Maar probeer de zoete en knapperige bindsla eens als alternatief. Een aanrader! Vooral de gele binnenste bladeren zijn heerlijk (laat de buitenste 3 à 4 lagen bladeren gewoon op de teeltbedden). De langwerpige bladeren laten zich gemakkelijk en snel in stukken hakken, waarna je ze aanmaakt met een lekker vinaigrette of een andere zure dressing. Gaat goed samen met het zoet van de sla.
Oja, bijna vergeten: de zomerse keuken is natuurlijk pas helemaal af met een paar blaadjes verse basilicum die je nu op formaat in de kruidencirkel kunt plukken. Graag bladgewijs oogsten (geen hele stengels of planten) zodat er snel weer nieuwe bladeren aangroeien.
Tot zover, tot ziens in de tuin, en geniet van de zomer!
Groetjes, mede namens Bregje,
Michel
Terug