De groenten van week 27 |
Beste zelfoogsters,
Vanmorgen vroeg was de zon al fel, toen ik de knoflook oogste. Ik waande me even in de Provence! Je ziet nu van de ene op de andere dag groenten afrijpen. En ook voor de komende dagen worden nog hogere temperaturen voorspeld. Dus er is vanaf nu veel te halen op Ús Hôf!
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten en kruiden geoogst worden:
- Krulandijvie D15, D32
- Broccoli D2, D3
- Bloemkool Romanesc D34, D35
- Spitskool A12, D7, D10
- Snijbiet B12
- Peultjes B13
- Rode bietjes B9, B10
- Gele bietjes B9, B10
- Koolrabi A17
- Rode koolrabi D37
- Botersla D18, D23, D24
- Bindsla B8
- Rode eikenbladsla A15, B14, D1, D3
- Groene krulsla D2, D25
- Rode krulsla A16, D19
- Rode bataviasla A14, B14, D2
- Knoflook Kapschuur
- Lavas Kruidencirkel
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Koriander Kruidencirkel
- Rucolasla Kruidencirkel, C5
Nieuwe deze week zijn de broccoli, de bloemkool Romanesc, de rode koolrabi, knoflook en lavas. De broccoli is jullie allen wel bekend. Deze soort oogst je door een grote roos af te snijden, zoals je ze ook in de winkel ziet liggen. Laat de rest van de plant met bladeren staan, dan kunnen er nieuwe roosjes van gesloten bloemknoppen aan de stomp groeien. Van alle groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten, die preventief tegen kanker zouden werken. De bloemkool Romanesc is een groene variant van de bekende witte bloemkool. De bloembeginsels van deze soort hebben een bijzondere fractale vorm. Deze kool mag je laag afsnijden waarna je de schutbladeren van de kool verwijdert. Deze kool oogst je overigens relatief klein. De rode koolrabi heeft een mooie kleur, maar is qua smaak vergelijkbaar met de gewone (groene). In de kapschuur ligt verse knoflook die we vorige herfst tijdens de seizoensafsluiting met z’n allen hebben geplant. He tis een goeie cholerserol- en bloeddrukverlager. Van deze ‘hardneck’ kun je ook het groene loof als pittige smaakmaker in gerechten verwerken. Zolang deze knoflook nog niet droog is kun je het beste dunne ringetjes van voet en steel snijden in plaats van de teentje proberen te pellen. Lavas ofwel maggiplant in de kruidencirkel is verwant aan selderij en peterselie, maar krachtiger van smaak en groter van omvang. Gebruik de bladeren, al dan niet fijngehakt, als smaakversterker in stoof, salades, sauzen en soepen, ter vervanging van zout.
Voor zowel de broccoli, bloemkool als de koolrabi (en de andere groenten ook!) geldt dat de plantjes niet allemaal even hard groeien. Sommige hebben namelijk te kampen gehad met de koolvlieg, waardoor de wortels worden aangetast. Loop daarom even het hele teeltbed rond om een groot exemplaar te vinden en laat de kleintjes nog even staan. Zo zorgen we samen voor een langdurig aanbod.
Geen midzomerfeest maar wel De Zomerproeverije op Ús Hôf!
Zet alvast in je agenda: op zaterdag 15 augustus vanaf 16.00 uur houden wij een Zomerproeverije van allerlei heerlijke gerechten van groenten en fruit uit Ús Hôf. Voor jullie zelfoogsters, introducees en belangstellenden. Kom die dag oogsten en maak thuis of ter plekke, alleen of samen, je lekkerste recept voor een soepje, quiche, salade of toetje. Neem ook iets te drinken mee en laat je inspireren door alle lekkere gerechten van anderen. Wij zorgen voor borden, bestek, glazen, het kampvuur, een barbecue en ander keukengerei, en voor knabbels voor de kinders. Meer info over deze Zomerproeverije volgt nog!
Zomervakantie
Over een paar dagen begint de zomervakantie voor onze kinderen. Het oogsten kan in de vakantie gewoon doorgaan, maar wij zijn even weg, te beginnen naar het permacultuurfestival in België. Tijdens onze afwezigheid blijft Kazem de groentetuin onderhouden. Ook de wekelijkse mailtjes blijven komen die ik met hulp van Kazem op afstand zal versturen. Maar er is even geen koffie of thee tijdens de klus- en schoffeluurtjes..
Tot zover, tot ziens in de tuin, en geniet van de zomer!
Groetjes, mede namens Bregje,
Michel
Terug