De groenten van week 27 |
Beste mensen,
We gaan onze tweede week in! Wat leuk dat iedereen zo enthousiast is over dit initiatief. De afgelopen dagen hebben zich weer nieuwe zelfoogsters aangemeld. Aanstaande woensdagavond kun je elkaar weer ontmoeten en kennismaken tijdens de (vrijwillige) gezamenlijke schoffel- en klussenavond. De koffie staat klaar om 20.00h. Die avond geven we ook nadere info en uitleg aan nieuwkomers over het reilen en zeilen in de zelfoogsttuin. Ook andere belangstellenden zijn welkom. Er is nog plek voor nieuwe aanmeldingen, dus neem gerust vrienden, kennissen en buren mee die ook trek hebben in de verste groenten van dichtbij!
Groenten
Deze week staan de volgende groenten klaar om geoogst te worden:
· Tuinbonen
· Rode bietjes
· Broccoli
· Andijvie
· Snijbiet
· Sla, diverse soorten
De tuinbonen en rode bietjes zijn nieuw deze week; zoek vooral de grootste uit en laat de kleintjes nog even zitten.
De peultjes laten nog even op zich wachten maar volgende week zijn ze oogstbaar, net als de spitskool en de krulandijvie.
De broccoli was er vorige week al en deze week zijn er nog volop grote bloemstronken. Je kunt ook kiezen voor de kleine bloemstronkjes, die nu aan de afgesneden stammen opgroeien.
De Batavia- en eikenbladsla staan er nu op hun mooist bij, knapperig en kleurrijk.
Er is ook nog andijvie en groene krulsla. Die zijn erg lekker ook al zijn er een paar nu flink aan het doorschieten. Dus pluk die ook nog even en geniet ervan!
En natuurlijk is er de rucola: blaadjes plukken, heerlijk kruidig en pittig, voor in de salade of op een boterham met kaas. Of maak er pesto van! Hoe je dat doet vind je op onze site.
En die snijbiet, wat doe je daar mee?
“Snijbiet? Hebben we niet”, zeggen ze bij groenteboer of supermarkt. Waarom? “Armeluisgroente! Het verlept zo snel!” …En dat staat natuurlijk niet mooi in de schappen. Die slappe blaadjes zijn evenmin de bedoeling als ze je juist knapperig en rauw in een salade wilt verwerken. Maar een beetje verlepte snijbiet is helemaal geen bezwaar en zeker niet minder lekker, als je het wokt, smoort, sauteert of kookt.
Doordat snijbiet zo zelden in de winkel te vinden is, hebben veel mensen geen ervaring met het bereiden van deze groente. Jammer eigenlijk, want je kunt er veel smaakvolle gerechten mee maken. Daarom organiseren we:
De Groote Snijbietproeverije
Heb je een lekker recept met snijbiet? Maak die klaar en laat die proeven op:
Woensdag 30 juli om 20.00 uur
In de kapschuur van Ús Hôf
Bestek, borden en een drankje zijn aanwezig.
Opgeven met een mailtje naar info@ushof.nl
Snijafval van groente en fruit uit tuin en eigen keuken
Op Ús Hôf spuiten we geen bestrijdingsmiddelen en strooien we geen kunstmest. Toch moeten we ervoor zorgen dat de mineralen- en nutriëntenhuishouding van onze bodem op orde blijft. Hiervoor hebben we jullie hulp nodig. Je kunt snijafval bij het oogsten gewoon lekker tussen de rijen laten liggen; de bodemorganismen maken er dan prima compost van (snij grote stukken desnoods wat kleiner). We vragen je ook om de groente- en fruitresten uit eigen keuken weer mee te nemen naar Ús Hôf. We zijn bezig met het maken van een paar grote composthopen waar die resten in verzameld kunnen worden. Voor een overzicht wat wel en niet op de composthoop mag, volg deze link.
Meewerken in de tuin en elkaar ontmoeten
Zoals bekend houden we elke woensdagavond en vrijdagochtend de wekelijkse vrijwillige schoffel- en klussenuurtjes. Dan kun je meewerken in de tuin als je daar zin in hebt. Of je komt gewoon voor de gezelligheid, de koffie staat klaar om 9 resp. 20 uur. Mocht je op een ander moment ook willen komen helpen, dan kan dat natuurlijk ook. Overleg dan even vooraf wat er zoal gedaan kan worden. Deze weken zullen we naast het wieden ook aan de slag gaan met het opbinden fruitstruiken en met de bouw van een pergola aan het eind van het centrale pad.
Tot zover, tot ziens in de tuin.
Groetjes,
Michel & Bregje
PS: Op onze website en Facebook pagina vind je het laatste nieuws over Ús Hôf. Zegt het voort…
www.ushof.nl
www.facebook.com/UsHof