De groenten van week 26 |
Beste zelfoogsters,
Het is Zomer! De langste dag is net achter de rug en de groei zit er nu goed in. De spitskool groeit als… kool en is klaar om geoogst te worden. Nog even en het zomerassortiment is compleet met broccoli en diverse soorten bloemkolen, courgettes, boontjes en selderij. Tot onze spijt hebben we het midzomerfeest wegens familieomstandigheden moeten afblazen, maar dat gaan we in de nazomer goedmaken. De open dag ging wel door, met een interessante bijdrage van het Werkverband Friese Rassen.
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
- Krulandijvie D15
- Snijbiet B12
- Peultjes B13
- Rode bietjes B9, B10, kapschuur
- Gele bietjes B9, B10
- Meiknollers kapschuur
- Koolrabi A17
- Spitskool A12
- Botersla D18, D25
- Bindsla B8
- Rode eikenbladsla A7, A15, B8, B14, D1
- Groene krulsla A11, D2
- Rode krulsla A16
- Rode bataviasla A11, A14, D2
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Koriander Kruidencirkel
- Rucolasla Kruidencirkel, C5
Nieuw deze week zijn de gele bietjes, de spitskool en de rode krulsla. De gele bietjes hebben een iets minder ‘donkere’ smaak, maar zijn net zo zoet als hun rode broertjes. Dus geen suiker nodig bij het koken. De spitskool is er dan eindelijk. Hier en daar kan al een koolwitrupsje rondkruipen, maar die zitten veelal op de buitenste groene schutbladeren. Die kun je ter plekke afbreken en op het teeltbed laten liggen. Zo kunnen de rupsjes rustig dooreten en krijgen wij weer prima compost. De rode krulsla is prachtig en ideaal om een gemengde salade te kleuren.
Ik begreep dat er enige verwarring heerst rondom de peultjes. De enige echte zoete peultjes hangen in de dubbele rij van teeltbed B13. Deze zijn optimaal lekker als ze een duim lang zijn, dan is de zij-nerf nog niet dradig en hoef je die er nog niet af te ritsen (Tip: laat grote en inmiddels bollende peultjes gewoon hangen, die behandelen we later gewoon als doperwtjes, zie verderop). In A2 hangen de donkerpaarse peulen van de blauwschokker capucijner erwten. Deze zijn eigenlijk niet bedoeld om als peultje te eten want ze zijn niet zo zoet (hoewel zo’n kleurtje tussen de andere groene peultjes erg decoratief en speels oogt..), en ze moeten bovendien nog een paar weken doorgroeien en afrijpen. Dan kunnen ze als capucijners gedopt worden. In A1 staan de echte doperwten. Van een stamvariant, die in tegenstelling tot de rijspeulen laag blijft en niet tegen een gaas opgroeit. Ook deze moeten nog een paar weken doorrijpen om vervolgens gedopt te kunnen worden. Maak er maar alvast eentje open en proef die kleine zoetjes erwtjes alvast eens. Heerlijk!
De meiknolletjes uit D19 mochten eigenlijk niet meer zo genoemd worden; het zijn echte knollers geworden. Om doorgroei tot onhandelbare omvang te voorkomen heb ik ze alvast gerooid en in de kapschuur gelegd. Ook de gewone andijvie is weggehaald want die was doorgeschoten en erg bitter geworden. Binnenkort weer nieuwe elders in vak D!
Bregje had trouwens vorige week een erg lekkere salade gemaakt van geraspte rauwe koolrabi en appel. Beetje mayo, citroensap, peper en zout erbij, helemaal af, lekker fris en zomers.
Zomerkoninkjes
De eerste aardbeien in A3 zijn rijp en superzoet. Ik snoep er nu dagelijks van. Dat kunnen jullie ook doen; het zijn prima gangmakers en dorstlessers als je in de tuin bezig bent. De Ostara-plantjes zijn doordragers dus je kunt tot in de herfst genieten van hun vruchten. Vorig jaar waren deze aardbeien ook per bakje te koop, maar dat doen we dit jaar niet want het aanbod verhoudt zich niet tot het huidige aantal deelnemers. We zijn bezig met vermeerdering van plantjes om dit de komende jaren recht te trekken. Dus ondertussen gewoon lekker ter plekke van de zomerkoninkjes snoepen als je op de tuin bent.
Friese groenterassen
Tijdens de open dag van afgelopen zaterdag hebben medewerkers van het Werkverband Friese Rassen uitleg gegeven over hun recente activiteiten om Friese groenterassen in stand te houden. Onlangs hebben ze een verloren gewaand oorspronkelijk Fries aardappelras, de Saskia, teruggevonden… in Zwitserland! Ze waren ook onder de indruk van onze tuin, waar ze volgend jaar graag meer Friese gewassen willen laten telen in het kader van het vervolgproject ‘Stimulering Friese landbouwgewassen’. Als jullie daar ook belangstelling voor hebben gaan we dat zeker doen. In de kapschuur ligt een brochure over dat vervolgproject met een overzicht van de Friese rassen.
En vergeet niet…
…dat zondag 5 juli van 10 tot 17 uur weer een gezellige Friese streekmarkt gehouden wordt op de Flinkefarm aan het Flinkeboskje nr 2 te Hemelum. Laatst waren we op het Flinke Festival. Een aanrader voor volgend jaar Pinksteren!
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Groetjes, mede namens Bregje,
Michel
Terug