De groenten van week 25 |
Beste zelfoogsters,
Behalve de wekelijkse groenten brengen we met dit mailtje graag nogmaals het aanstaande midzomerfeest op Ús Hôf onder jullie aandacht. Maar ik begin met een verwijzing naar een wel zeer vermakelijk artikel onderaan dit mailtje van Hans van Eekelen, de man achter www.groenmoes.nl, de website vol publicaties over natuurlijk moestuinieren, eerlijk voedsel en regionale betrokkenheid. Erg onderhoudend hoe hij in het artikel de vloer aanveegt met Albert Heijn en hun definitie van seizoensgroenten… Uit het hart gegrepen.
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
- Andijvie B6, B10
- Krulandijvie D15
- Snijbiet B12
- Peultjes B13
- Rode bietjes B9, B10, kapschuur
- Meiknolletjes D9
- Koolrabi A8, B5
- Venkel A13
- Botersla D18
- Bindsla B8
- Rode eikenbladsla A7, B8, B14, D1
- Groene krulsla A11, D2, D3
- Rode bataviasla A11, D2
- Citroenmelisse Kruidencirkel
- Marokkaanse munt Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
- Koriander Kruidencirkel
- Rucolasla Kruidencirkel, C5
Nieuwkomers deze week zijn de krulandijvie en de botersla. De citroenmelisse in de kruidencirkel was eerder al ontdekt door een paar van jullie: smaakmaker in sauzen, soepen, omelet en visgerechten, maar als thee ook goed tegen slapeloosheid en stress. Bovendien een probaat middel om muggen op afstand te houden dankzij de krachtige citroengeur (paar blaadjes fijnwrijven en op pols en hals smeren). De krulandijvie doet het net als de gewone andijvie goed in de stamppot of als stoofgroente, maar de decoratieve en frisse friseekrulletjes van deze andijvie komen rauw in een salade pas echt tot hun recht. De botersla is voor menigeen een bekende klassieker. Het is wel een end lopen naar deze nieuwkomers (D15 en D18!), maar bedenk dat er binnenkort weer van alles in de eerste teeltbedjes zal staan (maar dan moeten die eerst leeggegeten worden!).
Oja, nog even over de rode bietjes die er sinds vorige week volop zijn: ook onze kleine Erik van 5 had vernomen dat de rode bietjes klaar voor de oogst waren. Dus ging hij dit weekend aan de slag…! In de kapschuur staat dus een kruilading bietjes! Nog net zo lekker als direct van de grond. Neem het ervan.
En voor wie nieuwe ideeën op wil doen hoe je met peterselie en koriander de heerlijkste gerechten maakt, verwijs ik naar de receptenpagina van onze website, daar zijn weer twee nieuwe recepten van Sonja te vinden. Dankjewel Sonja!
Ús Hôf Open dag en Midzomerfeest 2015
Zoals eerder aangekondigd is er komende
Zaterdag 20 juni
Open Dag op Ús Hôf
van 14 tot 16 uur.
Weet je nog kennissen, vrienden of buurtgenoten die ook van lokale verse groente houden, laat het hun weten. Zelf zijn jullie natuurlijk ook van harte welkom om jullie ervaringen met geïnteresseerden te delen en om een kopje koffie of thee te drinken met een lekker taartje. Bovendien zullen medewerkers van het
Werkverband Friese Rassen
Vanaf 15 uur
Uitleg over hun activiteiten
geven die zij ondernemen om het kweken van oorspronkelijk Friese groente- en nutsplantenrassen te bevorderen.
Na de uitleg zullen we met z’n allen enkele zeldzame Friese bonensoorten planten. Die gaan we tijdens een proeverij in het najaar verwerken tot heerlijke streekgerechten. Dat wordt weer smullen! (de ‘Rakkers’ van Antsje zijn al gelegd en komen inmiddels al uit de grond).
Voor de zelfoogsters van Ús Hôf is er aansluitend het grote
Midzomerfeest op Ús Hôf
Van 16 uur tot …
…in de late uurtjes. Jullie zijn van harte welkom voor zomerse hapjes en drankjes in en om de kapschuur en bij het kampvuur. De bedoeling is dat iedereen iets te eten en te drinken meeneemt. Het liefst natuurlijk met groenten uit de tuin!! Wij zorgen voor het welkomstdrankje en voor de chips, marshmellows en ‘stok’brood om zelf boven het vuur te bakken, dwz voor de jongeren onder ons. Laat even weten of je komt en wat je meebrengt?
Zelfoogsten maar ook samen wat doen op de tuin
Voordat het zover is zijn er komende woensdagavond en vrijdagmorgen weer de wekelijkse gezamenlijke schoffeluurtjes. Natuurlijk kan er geschoffeld worden, maar dat hoeft niet. Je kunt ook samen oogsten en onder het genot van een bakje koffie recepten uitwisselen ofzo. Deze keer gaan we ook pastinaak, rammenas en peen voor de winter uitzaaien en de spruitkool planten. Verder zullen we de kapschuur alvast een beetje opruimen en aankleden voor de open dag en het feest komende zaterdag. Je bent van harte welkom.
Nou tot zover, tot ziens in de tuin, en hopelijk ook op het feest!
Groetjes, mede namens Bregje,
Michel
AH BEGINT CAMPAGNE ‘GROENTE EN FRUIT VAN HET SEIZOEN'
ZOU AH DE OOGST VAN DE EIGEN MOESTUINTJES AANBIEDEN?
Vanaf 11 mei 2015 is de Nederlandse grootgrutter seizoensgroenten aan het verkopen. “Ze zijn nu op zijn lekkerst en je hoeft voor de prijs niet naar de markt, de groenten liggen hier voor marktprijzen.” Dank je de koekoek. Als er een overaanbod is – ze zijn immers in het seizoen – dan gaan de prijzen vanzelf omlaag. Dat is nu eenmaal marktwerking. Albert Heijn houdt niet alleen daarom van domme consumenten want zo bepaalt het winkelbedrijf ook nog eens wat groenten en fruit van het seizoen zijn. Want dat weten wij niet!? De directe verkrijgbaarheid, gekoppeld aan de herkomst uit Nederland is daarbij het criterium. “Daarom is NU (mei) het moment om te genieten van tomaatjes” (?!). Bovendien denkt 90% van de consumenten dat bramen en frambozen NU (mei) niet in het seizoen zijn. Dat zou blijken uit marktonderzoek. Wat zijn we toch dom! Die groenten en dat fruit zijn immers allemaal vers van het Nederlandse land. Dat wist je niet hè. Wie online vers van het seizoen koopt vindt het assortiment uitgebreid tot blauwe bessen, druiven, ananas en mango’s. Allemaal vers! Ik neem aan dat er de landen van herkomst mee worden bedoeld, maar waarschijnlijk niet onze lage landen aan de Noordzee. Enfin, de toon is weer gezet. En eerlijk is eerlijk: AH biedt nu ook raapsteeltjes en rabarber aan en het is een kniesoor die het vreemd vindt dat er in mei ook al worteltjes van het seizoen zijn. Waarom zou AH ons twee maanden geleden massaal aan de groenteteelt zetten om ons vervolgens seizoensgroenten in de winkel te laten halen? Als de moestuintjescampagne overal in het land tot resultaten heeft geleid dan oogsten we nu en in de komende periode immers zelf onze seizoensgroenten. AH brengt me tot ontreddering, ik weet niet meer of peultjes uit Kenia seizoensgroenten zijn of de paprika’s en komkommers uit onze Westlandse kassen. Zijn asperges die al in januari (verwarmde grond) geoogst worden groenten van het seizoen? Als moestuinier wil je immers ook graag het
seizoen verlengen (koude bak, tunnelkas, tuinkasje) en als je in potten of emmers teelt kan je binnenshuis gewoon verder telen. In tuincentra kan ik de hiervoor genoemde tomaatjes in de meimaand al oogsten als ze als op te kweken planten worden aangeboden. En waarschijnlijk zijn ook de niet verkochte slaplantjes nu oogstklaar te consumeren. AH zal nog gelijk krijgen als
Park Supermarkt intussen stiekem is gerealiseerd. Want deze droom van een plaats waar alle groenten en fruit – incl. (sub)tropische – geteeld en verkocht wordt is voorzien in een gebied tussen Den Haag en Rotterdam. Geen Westland voor de export, maar Delfland voor de dagelijkse boodschappen vlak bij genoemde steden waar je bij kwekerijen, moestuinen
en boomgaarden lokaal geteelde producten als avocado, kiwi en mango kunt halen. Ook voor het Oregionalgebied (Nijmegen e.o.) zijn in de Ooijpolder(!) plannen gemaakt om een Park Supermarkt te realiseren. (Google eens op ‘park supermarkt’). Die droom wordt inmiddels gerealiseerd, … niet in Nederland maar in China.
Seizoensgroenten? De moestuinier teelt niet anders. Ze worden niet ‘ingevlogen’ of rondgereden, ze liggen geen week bij transporteur, distributiecentrum en supermarkt, ze zijn vers, smakelijk en ze bevatten de meeste vitaminen. Er is geen twijfel over pesticidengebruik. Dat zijn dus de seizoensgroenten die je zelf in de vollegrond teelt. Een goede tweede vormt de groente die direct van het land bij de tuinder afkomstig is en in boerderijwinkel, via groenteabonnement of eigen ophaaldienst
op je bord belandt. Niks AH, al komen de tomaten, worteltjes, bramen, frambozen en komkommers in de maand mei uit
eigen land, daarmee zijn het nog geen seizoensgroenten geworden.
Hans van Eekelen - www.groenmoes.nl
++++++++++
Terug