De groenten van week 25 |
Beste zelfoogsters,
Ik begin deze week eens met enkele zakelijke en praktische mededelingen. Allereerst zijn we druk bezig de bankzaken te regelen om periodieke betalingen van abonnementsgelden mogelijk te maken. Door een misverstand bij de bank is hierin vertraging ontstaan, maar jullie kunnen binnenkort de factuur verwachten en wie aangegeven heeft maandelijks te willen betalen ook het machtigingsformulier. Verder begint de tuin inmiddels aanzienlijke proporties te krijgen. De eerste groenten in vak E zijn oogstbaar en het compost wordt deze week op de laatste ekers uitgereden. Super, maar het is straks wel een heel end lopen tot achterin.. Ik neem wel eens de fiets om tussen schuren en tuin heen en weer te gaan wanneer ik weer eens sleuteltje 15 voor de wielschoffel ben vergeten. Dus mocht het verre lopen je ook zwaar vallen, kan ook jij gerust doorfietsen, de tuin in. Volg dan wel de schouwpaden onderlangs bij de sloot en let bij het ‘parkeren’ van je fiets dat planten en struiken geen schade oplopen. (Als je met de auto komt zul je toch echt op de dijk moeten blijven parkeren..;-).
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden.
Nieuw deze week (of terug van weggeweest):
- Groene krulsla Lollo Bionda E5
- Groene Bataviasla C13
- Tuinbonen A13/14
- Stengelui A18
- Knoflook Kruidencirkel bij vak A
- Koriander Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bonenkruid Kruidendriehoek bij vak C
SPECIAAL deze week (laatste week):
- Meiknolletjes A5
- Groene kropsla C12, C13
En verder deze week:
- Peultjes B15
- Blauwe Capucijnerpeultjes A6, C5, C12
- Doperwtjes C13
- Raapstelen A2
- Knolvenkel C10
- Rode bietjes B4, B5, B6
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- IJsbergsla C2, C4
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
Nieuw deze week zijn de tuinbonen, stengeluien, enkele kruiden en slasoorten. Van de slasoorten is de groene Bataviasla een echte nieuweling. Net als het rode zusje heeft deze een stevig, knapperig blad. LET OP! Om bij de groene krulsla in E5 te kunnen komen moet je eerst over de greppel langs vak E stappen! Dus wees voorzichtig! De tuinbonen staan op verschillende plekken maar we beginnen met die op teeltbedden A13 en A14. Pluk ze van onderaf, kies de dikste peulen waar je grote bonen in voelt zitten en hou de plant heel bij het plukken. Kortom laat het kleinere werk de kans om door te groeien voor een volgende oogst. Tuinbonen in de dop worden ook wel wollen bonen genoemd vanwege de wollige binnenkant van de peul die de bonen beschermt. Het doppen gebeurt door de peul te knakken op de plek waar je een boon voelt zitten. Je perst als het ware met twee duimen de boon door de peul, zo in de pan! Enkele minuten koken in een bodempje zout water en dan met wat boter en desnoods wat gebakken ui en spek opdienen. Vergeet het bonenkruid niet in de ‘kruidendriehoek’ aan het begin van vak C. De afgekoelde bonen zijn ook lekker in een salade. De liefhebber doet aan dubbeldoppen (de schil van gekookte bonen afpellen), maar ik vind de schil er helemaal bij horen!
De stengelui is wat mij betreft niet veel anders dan het bosuitje: snij ze in rondelles en strooi die over gerechten voor een licht frispittig lookaccent. Voor wie van het sterkere spul houdt gaat voor de verse knoflook. Uiteraard voor de verse teentjes in de bol, maar ook de stengel is te gebruiken. Om het rooien te vergemakkelijken staat er een spitvork klaar waarmee je de bol uit de grond kunt hefbomen, anders sta je met alleen wat loof in je handen en zit de bol nog in de grond….
En vergeet niet..
… de peultjes door te plukken. Als we stoppen met het plukken van deze lekkernij groeien ze te ver door en is het schoonmaken meer werk omdat de houtige zijnerf er dan eerst afgeritst moet worden. Bovendien zorg je met doorplukken dat de energie van de plant niet in de zaadvorming (erwten) gaat zitten maar juist in de bloei en dus de aanwas van nieuwe peultjes. Dus.. plukze!
… het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te laten staan.
…rucola, zuring, snijbiet en kruiden niet als geheel maar bladgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..
…een grote stap over de greppel bij vak E te nemen!
…aan (onze kant van) de weg/dijk te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
Tot zover, tot ziens in de tuin, en ik hoop jullie deze zaterdag te treffen bij de feestelijke opening van de voedselcoöperatie Ús Iten bij ons in de deel! Het feest begint om 11.30 uur!
Michel
Terug