De groenten van week 24 |
Beste zelfoogsters,
Vorige week heb ik optimaal genoten van de mogelijkheden die de combinatie van groenten en kruiden uit Ús Hof en de streekproducten van Ús Iten biedt. Ik heb namelijk paling in het groen gemaakt! Met heerlijke paling van Freerk Visserman, zo uit het Hegemermeer. Alle nodige groene kruiden en groenten zijn dit moment in de zelfoogsttuin te vinden. Een echte aanrader. Voor het ‘plezante’ klassieke recept verwijs ik natuurlijk graag naar een Belgische bron: alleen al van de kookinstructie op YouTube van Vlaamse topchef Peter Goossens ook je al heel blij! (Overigens zuurkel is veldzuring en warmoes is de andere benaming van snijbiet…).
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden.
Nieuw deze week:
- Meiknolletjes A5
- Blauwe Capucijnerpeultjes A6
- Doperwtjes C13
SPECIAAL deze week (laatste week):
- Groene krulsla Lollo Bionda C4
- Groene kropsla C12, C13
- Andijvie B4, B7
En verder deze week:
- Raapstelen A2
- Knolvenkel A14
- Witte en blauwe koolrabi A16, A17
- Rode bietjes B4, B5, B6
- Peultjes B15
- IJsbergsla A9, C2, C4
- Bindsla Romaine A10
- Snijbiet A18 en langs het hele vak A
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bladpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
Nieuw deze week zijn de meiknolletjes, blauwe peultjes en doperwtjes. De meiknolletjes of meiraapjes of knolraapjes doen rauw denken aan radijs, maar dan milder. Je oogst ze als bietjes en het loof laat je achter op het teeltbed. In België en Frankrijk worden deze navets nog volop gegeten. Zo uit het vuistje, rauw in de salade, maar ook geroosterd of verwerkt tot een stamppot. Favoriet in ons gezin: meekoken met vastkokende aardappelen (niet te lang!), en opdienen met een roomsausje.
De blauwe peultjes zijn een leuke gekleurde aanvulling op de gewone groene. Eigenlijk zijn het nog onrijpe capucijner erwten, maar pluk ze gerust lekker vroeg, dan zijn ze zoet en is de nerf nog niet dradig. Wat al te groot is om als peultje te oogsten kun je gerust laten hangen (dit in tegenstelling tot gewone groene peultjes, zie hieronder!), want volgroeide verse capucijnererwten zijn ook heerlijk; in een volgend mailtje zal ik jullie daar meer over vertellen.
De doperwtjes zijn er in heel kleine hoeveelheden en vooral bedoeld om te snoepen en jullie eens te laten ervaren hoe verse doperwtjes werkelijk smaken: het zijn kleine suikerbommetjes! Ook rauw! Als je ze nu oogst is het geen vergelijk met de melige dingen uit blik of in glas uit de winkel. Het is wel een werkje, dat doppen, maar zeer de moeite waard. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en hoor graag of we hier volgend jaar veel meer van moeten zaaien.
En vergeet niet..
… de peultjes door te plukken. Als we stoppen met het plukken van deze lekkernij groeien ze te ver door en is het schoonmaken meer werk omdat de houtige zijnerf er dan eerst afgeritst moet worden. Bovendien zorg je met doorplukken dat de energie van de plant niet in de zaadvorming (erwtjes) gaat zitten maar juist in de bloei en dus de aanwas van nieuwe peultjes. Dus.. plukze!
… zaterdagmorgen 18 juni vrij te houden voor de officiële start van Ús Iten. Om 11.00 uur ben je van harte welkom om in aanwezigheid van Wethouder Mirjam Bakker de start van de eerste voedselcoöperatie van Friesland feestelijk te vieren. Er is een leuk programma en lekkers voor jong en oud, dus neem belangstellende vrienden en buren en kinderen ook mee!
…het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te laten staan.
…rucola, zuring, snijbiet en kruiden niet als geheel maar bladgewijs te oogsten en voldoende blaadjes op een plant te laten staan; dan kunnen nieuwe blaadjes snel weer aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..
…aan (onze kant van) de weg te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Michel
Terug