De groenten van week 23 |
Beste zelfoogsters,
Zoals beloofd ontvangen jullie het wekelijkse mailtje voortaan op vrijdag voor de komende week, nr 23. De verscheidenheid in aanbod groeit gestaag elke week. De eerste sperzieboonkiempjes zijn inmiddels gesignaleerd; hopelijk worden ze niet gevonden door de jonge haasjes die zich in het hoge gras van Ús Hôf verstoppen, zie de foto’s op onze website / Facebook: Haasje Jeroen heeft ook een broertje, zag ik gisteravond tijdens het maaien, die heet Jasper!
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden.
Nieuw deze week:
- Knolvenkel A14
- Witte en blauwe koolrabi A16/17
- Rode bietjes B11
SPECIAAL ((alleraller)laatste week):
- Raapstelen A7
- Rode bataviasla A11
En verder deze week:
- Andijvie B5, B6
- Peultjes B15
- Groene krulsla Lollo Bionda C4 (nieuwe lokatie)
- IJsbergsla A9
- Bindsla Romaine A10
- Groene eikenbladsla C12/13
- Paksoï C7
- Winterpostelein C5, C12
- Snijbiet A18 (nieuwe lokatie) en langs het pad bij vak A
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bladpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
Nieuw deze week zijn de knolvenkel, koolrabi en de rode bietjes. Voor alledrie geldt: zoek de grote exemplaren en laat de kleintjes nog even doorgroeien. Knolvenkel oogst je door de stugge wortel vlak onder de knol door te snijden. Het groene loof kun je eraf halen en op het bedje laten. Ga voorzichtig om met de tere tuinboonstengels die pal naast de knolvenkel staan. De zachte anijssmaak van venkel doet het goed in rode pastasauzen met rundergehakt en combineert ook mooi met kaas (in gratin).
En wist je dat het loof van de rode bietjes ook erg lekker is? Ik vind het zelfs smaakvoller dan snijbiet. Draai dat loof zowiezo snel van de biet af, want dan blijft de knol stevig.
De koolrabi oogst je net als de knolvenkel: stugge wortel doorsnijden en loof laten liggen (of voor de varkens natuurlijk, die vergat ik bijna!). Een heerlijke, frisse, maar ondergewaardeerde groente, die rabi. Lekker rauw met appel en mosterddressing, of gekookt tussen aardappeltjes en wortels. Denk er wel aan om de koolrabi niet te dun te schillen, want de huid kan erg vezelig en houtig worden naarmate ze groter worden. Sommige exemplaren zijn gespleten; die zijn letterlijk uit hun jasje gegroeid, maar niet minder lekker.
En vergeet niet..
… zaterdagmorgen 18 juni vrij te houden voor de officiële start van Ús Iten. Om 11.30 ben je van harte welkom om in aanwezigheid van Wethouder Mirjam Bakker de start van de eerste voedselcoöperatie van Friesland feestelijk te vieren.
…het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te laten staan.
…rucola, zuring en kruiden niet als geheel maar bladgewijs te oogsten; dan kunnen nieuwe blaadjes aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..
…aan (onze kant van) de weg te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen!
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Michel
Terug