De groenten van week 22 |
Beste zelfoogsters,
Ik hou het deze keer bij een kort bericht. Waarom? Omdat ik mijn volgende wekelijkse mailbericht al komende vrijdag zal versturen. En dat zal ik voortaan op vrijdag blijven doen. Waarom? Ik ga jullie voortaan tweedrie dagen eerder informeren over de groenten van de week, omdat steeds meer deelnemers verkiezen om in het weekend te komen oogsten. En zo zorg ik vlak vóór het weekend voor het laatste nieuws vers uit de tuin in plaats van ernà. Het aantal deelnemers dat zaterdag komt oogsten groeit namelijk, ongeveer net zo snel als het ledental van Ús Iten. Want als je je bestelling bij Ús Iten op zaterdag komt ophalen, loop je in één beweging zo even de tuin in om te oogsten, toch? Straks daar kort nog wat meer over.
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden. Met groene bordjes staat in de tuin weer aangegeven waar ze geoogst kunnen worden. Denk erom, dat in een teeltbedje vaak twee soorten groenten staan, die zelden gelijktijdig geoogst kunnen worden. Het idee hierachter is om de grond optimaal te benutten door een snelgroeiend gewas te telen in de ruimte tussen langzaam groeiende gewassen zolang die nog niet op maat zijn. En zo blijft de bodem ook mooi bedekt, de grond dus goed vochtig en hoef ik minder te schoffelen;-).
Nieuw deze week:
- IJsbergsla A9
- Bindsla Romaine A10
- Groene eikenbladsla C12/13
SPECIAAL (laatste week):
- Rode bataviasla A11
En verder deze week:
- Andijvie B5, B6
- Raapstelen A7
- Peultjes B15
- Groene krulsla Lollo Bionda C1
- Paksoï C7
- Winterpostelein B11, C5, C12
- Snijbiet D40 en langs het pad bij vak A
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bladpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
Nieuw deze week zijn drie slasoorten. De ijsbergsla staat tussen de nog ondermaatse spitskool en is een frisse, knapperige bekende, die geen verdere introductie behoeft, denk ik. Je oogst het net als andere slasoorten door de ‘stam’ onder de bol vlak boven de grond af te snijden. Laat de kleinere exemplaren nog even doorgroeien, dus rooi eerst de grotere.
De Romeinse, romaanse of gewoon bindsla staat ook tussen de langzamer groeiende spitskool en is een slasoort die recht omhoog groeit. De bladeren kunnen op het einde van de teelt aan de top worden dichtgebonden, zo blijft het hart zacht en bleek. De binnenste bleke bladeren zijn namelijk het meest geschikt om rauw te eten, met een smaak die iets zoeter, knapperiger en sappiger is dan die van gewone kropsla. Bindsla is populair in Italië en Spanje, maar vooral wereldberoemd dankzij een klassiek Amerikaans recept: de Ceasar Salad. Heeft niks met Julius te maken, lees hier maar op Wiki. Het recept vind je hier. De buitenste bladeren zijn stugger en daardoor ideaal om te stoven. Hun smaak is te vergelijken met spinazie of andijvie. Oogst eerst de grote kroppen: hun krop voelt lekker vol aan.
De groene eikenbladsla is net als haar rode zusje van de vorige weken een tere slasoort, die er na een paar dagen in de koelkast misschien wat verlept uitziet, maar een badje in koud water na de wasbeurt van de losse bladeren doet wonderen: na 10 minuten in koud water is de sla weer krokant fris.
We hebben deze week dus even alleen nieuwe slasoorten. Je kunt je voor volgende week al verheugen op knolvenkel en nieuw bietjes en misschien ook wel witte en blauwe koolrabi. Even geduld nog aub.
Over Ús Iten gesproken…
Wat een prachtig werk heeft de initiatiefgroep van Ús Iten verricht. De formele start is nog niet geweest (dat gebeurt zaterdag 18 juni om 11.30 uur in aanwezigheid van wethouder Bakker), maar nu al staat Ús Iten al vol in de aandacht: zendtijd op radio en TV Omrop Fryslân, stukjes in GrootSneek, Friesch Dagblad en Ondernemend Friesland,
kijk zelf maar. En het eerste afhaalmoment afgelopen zaterdag was ook al een groot succes. De winkel ziet er zeer verzorgd uit. En Mirjam wil wel elke week marktmeester zijn, zei ze, zo leuk was het! Maar helaas voor haar is volgende week iemand anders aan de beurt!
En vergeet niet..
…het juiste gewas uit teeltbedjes te oogsten, en dus de langzamer groeiende (veelal kool-) gewassen te laten staan.
…rucola, zuring en kruiden niet als geheel maar bladgewijs te oogsten; dan kunnen nieuwe blaadjes aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..
…aan de weg te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen! Zet die fiets tegen het grote stalen hek bij de ingang van de tuin, dan staat ie niet in de weg en kan ie niet omvallen.
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Michel
Terug