De groenten van week 21 |
Beste zelfoogsters,
Weet jullie waar ik vrolijk van wordt? Van de rucolasla, die bij de super voor €1,98 per zakje ligt, en hier niet alleen in de kruidencirkel groeit, maar zich ook als een soort luxe onkruid door de tuin verspreidt en welig tiert, tussen de aardbeien bijvoorbeeld! Deelnemers van vorig jaar zullen zich de bloeiende rucola met die kleine gele bloemetjes tussen de kruisbessen nog wel herinneren. Nou, dat heeft dus zijn vruchten afgeworpen! De overige (aangeplante) groenten zijn ook goed aangeslagen en zullen zeker na de lentebuien van de laatste dagen ook stevig doorgroeien. Spijtig genoeg zijn de peultjes hierop een uitzondering. Zij zijn door de droogte en/of de laatste nachtvorst in hun ontwikkeling achtergebleven; ze bloeien al dus de peultjes komen eraan, maar we zullen moeten bukken om te oogsten van korte steeltjes in plaats van manshoge hagen. Gelukkig zijn nieuwe peultjes inmiddels al ingezaaid.
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
- Andijvie A2, A9
- Spinazie A4, B4
- Winterpostelein A6 buiten
- Raapstelen B6 binnen
- Snijbiet langs A4-13
- Groene eikenbladsla A5
- Rode eikenbladsla A7
- Paksoi A2
- Meiknolletjes B12
- Bloemkool C4
- Kervel A12
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Rucola Kruidencirkel
Zoals eerder aangegeven maken vanaf dit jaar ook kruiden deel uit van het assortiment. De krulpeterselie en kervel zijn nu oogstbaar. Je kunt dit met een mesje of schaartje oogsten. Denk er wel aan om niet alle steeltjes van een compleet plantje weg te halen, maar gespreid te oogsten, zodat de plantjes kunnen blijven doorgroeien. Want ze mogen nog wel wat forser worden. Hetzelfde geldt voor de heerlijk kruidige rucola en de snijbiet: bladgewijs oogsten.
De andere nieuwkomer deze week is de winterbloemkool. Jammer genoeg zijn het slechts een paar exemplaren die het experiment van de winterteelt hebben doorstaan, de rest is in januari door familie Haas net iets te ver teruggesnoeid… Dus wie het eerst komt, wie het eerst oogst!
De twee soorten eikenbladsla staan er nu op hun mooist bij, lekker kleurrijk en knapperig. De winterpostelein, raapstelen en paksoi bloeien al en de snijbiet en spinazie beginnen te schieten. De smaak is er niet minder om (schietende sla en andijvie wordt wel bitter), maar het geeft wel aan dat deze groenten binnenkort plaats zullen maken voor nieuwe aanplant, dus neem ze mee!.
Snijafval van groente en fruit uit tuin en eigen keuken
Op Ús Hôf spuiten we geen bestrijdingsmiddelen en strooien we geen kunstmest. Toch moeten we ervoor zorgen dat de mineralen- en nutriëntenhuishouding van onze bodem op orde blijft. Dat doen we door zo nu en dan compost toe te voegen. Dat is keurcompost afkomstig van Donker in Sneek. Maar we kunnen jullie hulp ook goed gebruiken. Je kunt snijafval bij het oogsten gewoon lekker tussen de rijen laten liggen; de bodemorganismen maken er dan prima compost van (snij grote stukken desnoods wat kleiner). Je kunt ook (onbespoten) groente- en fruitresten uit eigen keuken weer mee terugnemen naar Ús Hôf. Onze composthoop vind je naast de bult met paardenmest langs bocht in de sloot links. Voor een overzicht wat wel en niet op de composthoop mag, volg deze link.
Meewerken in de tuin en elkaar ontmoeten
Deelnemers van vorig jaar wisten dit al: we houden elke woensdagavond en vrijdagochtend de wekelijkse vrijwillige schoffel- en klussenuurtjes. Dan kun je, in combinatie met je zelfoogst, even meewerken in de tuin als je daar zin in hebt. Of je komt gewoon voor de gezelligheid. Het is ook de gelegenheid om oogstinstructies of suggesties voor recepten voor bepaalde groenten te vragen, als je daar nog niet zo bekend mee bent. De koffie staat klaar om 20 uur resp. 9 uur. Mocht je op een ander moment ook willen komen helpen, dan kan dat natuurlijk ook. Overleg dan even vooraf wat er zoal gedaan kan worden. Deze weken zullen we naast het wieden ook aan de slag gaan met het plaatsen van bonenstokken, het aanaarden van de aardappels en de voorjaarsstek van frambozen.
Tot zover, tot ziens in de tuin.
Groetjes,
Michel & Bregje
Terug