De groenten van week 21 |
Beste zelfoogsters,
Met het groeizame weer van afgelopen dagen schiet het nu lekker op in de tuin. Nu nog een regenbuitje erover en het gaat nog rapper. De komst van de peultjes geeft aan dat we weer op schema liggen. Maar nu al het zaaigoed en de 8000 stuks plantgoed in de grond stoppen die vorige week zijn aangekomen om op schema te blijven!
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden. Met groene bordjes staat aangegeven waar ze geoogst kunnen worden.
Nieuw deze week:
- Andijvie B5, B6
- Peultjes B15
- Groene krulsla C1
SPECIAAL (laatste week):
- Winterprei C2, C3
En verder deze week:
- Rode bataviasla A11
- Rode eikenbladsla B10
- Paksoï C6
- Raapstelen A7
- Winterpostelein B11, C5, C12
- Snijbiet D40
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bladpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
De nieuwe andijvie staat tussen de rijen bietjes. Die knolletjes zijn nog niet op maat, dus laat die nog even ongemoeid wanneer je andijvie oogst. Een andijviekrop snij je net als sla vlak boven de grond af. Haal de onderste/buitenste verwelkte bladeren weg en laat die op het teeltbedje liggen ter compostering. Iedereen kent vast het alombekende recept voor andijviestamppot. Voor wie niet van oerhollandse andijviestamp houdt of eens iets anders wil proberen weet ik een lekker recept voor andijvie anders van smulweb.
En de peultjes zijn er dus! Het zijn nog maar enkele eerstelingen, dus verwacht niet meer dan een handjevol te kunnen oogsten deze week, maar juist die primeurtjes moeten geoogst worden om de groei en bloei van de plant te stimuleren en dus de verdere productie te bevorderen. Maar aan het aantal bloemen te zien komt het straks helemaal goed. Pluk ze zodra ze duimlang zijn. Wees wel sociaal en solidair met andere zelfoogsters: pluk niet alles weg en laat de ondermaatse peulvruchten hangen om door te groeien. Eet de heerlijk peultjes rauw of even geblancheerd, als knapperig en zoet accent in salades of warme groentegerechten.
Met de groene lollo bionda krulsla is het kleurenplaatje in de slakom compleet: wat donkerrode eikenblad, lichtrode batavia, wat bloeiende winterpostelein, munt en peterselie (en een paar peultjes!) erbij en het is al zomer op tafel!
Zelfoogsttuin Ús Hôf, voedselcoöperatie Ús Iten en De Streekboer Sneek: voor een breed aanbod van lokale, verantwoorde producten
In een eerder bericht wees ik jullie op de recente lancering van de
nieuwe website van Ús Iten, de eerste voedselcoöperatie i.o. van Friesland, die hier op de locatie van Ús Hôf gaat zorgen voor gezamenlijke inkoop van verantwoord, dus bij voorkeur lokaal en biologisch voedsel. Ús Iten gaat nauw samenwerken met De Streekboer, een jong webbedrijf dat verse en houdbare producten van andere lokale boeren uit onze streek levert. Het assortiment van De Streekboer vormt een mooie aanvulling van het aanbod van verse groenten van de volle grond van onze zelfoogsttuin. Sinds dit weekend in de
webshop van De Streekboer voor Sneek geopend. Dat betekent dat je vanaf NU een (proef)bestelling kunt doen van allerlei verse en houdbare producten van lokale boeren die Streekboer Sneek levert en deze kunt ophalen in Sibrandabuorren bij Ús Iten. Je hoeft nog geen lid van Ús Iten te zijn om een eerste bestelling te kunnen doen! Afhalen kan op zaterdag tussen 11 en 13 uur hier in Sibrandabuorren. Dan krijg je ook meteen meer informatie over Ús Iten. Zie voor meer info de
site van Ús Iten.
Over klussen en cursussen…
Op en rond de tuin van Ús Hôf is altijd wat te doen. Als je eens op een andere manier van Ús Hôf wilt genieten dan alleen maar oogsten, bijvoorbeeld aanplanten, laat het me dan via een mailtje weten. Ook voor de afbouw en het schilderen van de nieuwe schuur en de montage van de aanbouwkas is extra hulp van harte welkom. Onder de motto’s ‘vele handen maken licht werk’ en ‘al doende leert men’ kregen we vorige week woensdag de hulp van oud-cursisten permacultuur en moestuinieren. Zij waren even terug voor een praktijkdag en nascholing. Mocht je ook meer willen weten over de wijze waarop wij groenten en fruit telen en over innovatieve landbouwmethoden, laat het dan via een mailtje weten, want ook dit jaar willen we bij voldoende belangstelling weer cursussen over deze onderwerpen inplannen.
En vergeet niet..
…rucola en zuring niet als geheel maar bladgewijs te oogsten; dan kunnen nieuwe blaadjes aangroeien en andere zelfoogsters er na jou ook van genieten..
…aan de weg te parkeren als je met de auto komt; liever nog met de fiets komen! Zet die fiets tegen het grote stalen hek bij de ingang van de tuin, dan staat ie niet in de weg en kan ie niet omvallen.
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Michel
Terug