De groenten van week 20 |
Beste zelfoogsters,
Zo, na zo’n zomerse dag als gisteren lijkt de tijd voor winterkost nu wel voorbij, dus de boerenkool en de palmkool gaan vandaag plaats maken voor nieuwe zomerse aanplant. Voor de echte liefhebber leg ik de resterende bladeren in de kapschuur. Een paar plantjes laat ik staan, zodat we nog even kunnen genieten van de bloeiende pracht. En kunnen we de zaadvorming eens van dichtbij volgen.
Het groenteaanbod groeit nu gestaag naar volle zomersterkte. Een paar groenten hebben wel wat achterstand opgelopen door de droge maand april (peultjes, meiknolletjes) en de laatste paar koude nachten hebben de bietjes en de andijvie al in de schietstand gezet, maar die achterstand halen we wel in; voor de zekerheid ga ik wat extra peultjes, knolletjes en bietjes bijzaaien en -planten.
De open dag van afgelopen zaterdag was een groot succes, met zo’n 40 bezoekers. Er hebben zich nadien weer nieuwe deelnemers gemeld. We zijn inmiddels met meer dan 75... zodra we de 100 passeren geven we een feestje!
Groenten
Deze week kunnen de volgende groenten geoogst worden:
- Spinazie A4, B4
- Andijvie A9
- Winterpostelein A6 buiten
- Raapstelen A6 binnen, B6 binnen
- Snijbiet langs A4-13
- Rode eikenbladsla A7
- Groene eikenblandsla A5
- Paksoi A2, A10
- Meiknolletjes B12
- Boerenkool, groen en paars, en palmkool (in de schuur)
Zoals eerder vermeld is de spinazie dit jaar een experiment. Ik heb 5 verschillende soorten in kleine hoeveelheden gezaaid. Er is niet voldoende voor iedereen om mee te koken, wel om als losse blaadjes rauw in een salade te verwerken. Benieuwd of jullie een verschil in smaak proeven tussen de soorten en welke jullie het lekkerst vinden (kleine gele bordjes geven het soort aan).
De eerste andijvie van het jaar is wat klein, dus neem er gerust een paar van. De reden om nu al klein te oogsten is dat ze waarschijnlijk snel zal doorschieten als gevolg van de nachtvorst een paar weken geleden.
De winterpostelein, raapstelen en paksoi groeien ook stevig door. De bloei heeft geen nadelige invloed op de smaak. De bloemtoppen kun je gewoon eten en maken een salade heel feestelijk. Wel wordt de onderkant de langere raapstelen wat houtig. Rits daar de bladeren vanaf, die zijn nog wel heel mals en lekker.
De meiknolletjes hebben wat geleden onder de sterk wisselende vochtigheid van de afgelopen weken: ze hebben soms een scheurtje opgelopen toen ze plots hard mochten groeien na een beetje regen. Maar de smaak is er niet minder om! Voor wie geen ervaring (meer) heeft met deze knolletjes, die ook wel meiraapjes of knolraapjes worden genoemd: rauw doen ze qua smaak denken aan radijsjes, maar dan milder. In België en Frankrijk worden deze navets nog volop gegeten. Zo uit het vuistje, rauw in de salade, maar ook geroosterd of verwerkt tot een stamppot. Onze kinderen vinden ze heerlijk, meegekookt met vastkokende aardappelen (niet te lang!), opgediend worden met een roomsausje. Zoek de grootste op en oogst die als eerste.
Zet alvast in je agenda..
Zaterdag 30 mei is er van 10 tot 16 uur weer een Streek- en Kofferbakmarkt voor Sneek en omgeving. Ditmaal wordt deze gehouden op Wijn & Cultuurhoeve Thabor, Thaborwei 10 bij Ysbrechtum. Met veel lokale lekkernijen als paling, kaas, ijs, honing en nog veel meer. Klik hier voor meer info. Wij zijn er ook bij om Ús Hôf onder de aandacht te brengen.
Tot zover, tot ziens in de tuin,
mede namens Bregje,
Groetjes,
Michel
Terug