De groenten van week 20 |
Beste zelfoogsters,
De tweede oogstweek van 2016 op Ús Hôf is begonnen. Met IJsheiligen en dus het risico op nachtvorst achter de rug is het tijd voor frisse lentegroenten. De typische winterkost zoals veldsla en boerenkool(scheuten) is nu echt ‘van de kaart’, geheel door- en in bloei geschoten en voer geworden voor de talrijke hommels. De opmerkzame zelfoogster zal inmiddels enkele rabarber- en aspergestelen hebben kunnen ontdekken. Die zijn jammer genoeg nog niet voor de oogst van dit jaar maar om te vermeerderen. Hun groeiende wortelkluwen zullen eind van dit jaar gesplitst en voor 2017 overgeplant worden.
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen nu geoogst worden.
Nieuw deze week:
- Winterbloemkool D47-49
- Paksoï C6
- Rucola Kruidencirkel bij vak A
- Veldzuring Kruidencirkel bij vak A
En verder deze week:
- Rode bataviasla A11
- Rode eikenbladsla B10
- Winterprei C2
- Raapstelen A7
- Winterpostelein B11, C5
- Snijbiet D40
- Rozemarijn Kruidencirkel bij vak A
- Lavas (maggiplant) Kruidencirkel bij vak A
- Citroenmelisse Kruidencirkel bij vak A
- Marokkaanse munt Kruidencirkel bij vak A
- Krulpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Bladpeterselie Kruidencirkel bij vak A
- Salie Kruidendriehoek bij vak C
- Oregano Kruidendriehoek bij vak C
- Tijm Kruidendriehoek bij vak C
De winterbloemkool is vorig jaar in oktober geplant en kan vanaf nu geoogst te worden. Rooi de bloemkool met een mesje samen met een paar kransbladeren die hem tijdens het vervoer beschermen. De rest van het bladgroen snij je af en kun je op het teeltbed laten liggen. Dat composteert ter plekke tot nieuwe teeltaarde. Zo is het cirkeltje weer rond. En laat de stronk met wortel lekker in de grond zitten, dan kan het bodemleven doorgaan met al het nuttige ondergrondse werk.
De paksoï is een koolsoort die veel weg heeft van sla en witlof. Het laat zich net als sla ook vlak boven de grond afsnijden. Lekker als knapperig ingrediënt in een salade, met bijvoorbeeld rozijnen, appel, wal- of cashewnoten en honingdressing. Gekookt is het ook lekker: ik snij de paksoï meestal in grove stukken en roerbak of stoom hem niet te lang, dan is het wit van de bladeren wel warm en blijft zo ook nog lekker fris en knapperig. Even afblussen met wat ketjap en je hebt een simpel maar authentiek oosters bijgerecht.
De rucola of notensla of raketsla wordt dan wel sla genoemd, maar het is juist familie van de kool en verwant aan mosterd en radijs. De pittige nootachtige smaakmaker wordt veel in de Italiaanse keuken toegepast, in de klassieke combi met parmezaanse kaas en walnoten(olie). Lekker in salades, met tomaten, pasta en ook vis (zie ook recept op de site). Wanneer rucola aan wok-gerechten of pasta wordt toegevoegd verliest het zijn scherpe smaak, maar het nootachtige blijft behouden. Pluk de rucola bladgewijs, de kleine blaadjes zijn het minst pittig. (Kijk ook in vak C, waar de rucola vorig jaar is uitgezaaid en nu als ‘onkruid’ groeit!)
De veldzuring is zo’n vergeten groente die als frisse smaakmaker toch echt meer aandacht mag krijgen. Enkele kleine, fijngesneden blaadjes veldzuring in de salade en azijn of citroen zijn zowat overbodig. Heerlijk ook in sauzen, bij lams- en rundvleesschotels of met gerookte zalm. Of als soep. Oogsten van deze smaakmaker doe je eveneens bladgewijs, zo kunnen we het hele jaar genieten van jonge verse blaadjes.
Bewegwijzering en oogstroute deel 2
Mocht een groentesoort gedurende de week in het aangegeven teeltbed opraken, dan kan het zijn dat het in een ander bedje nog/alweer geoogst kan worden. Dit was vorige week het geval met de winterprei. Dit vermeld ik vanaf nu op het bericht aan het prikbord in de kapschuur. Het groene bordje verplaats ik dan naar het betreffende nieuwe teeltbedje.
Ús Iten op One Local Day
Afgelopen weekend vond voor het eerst het tweedaagse food- en lifestyle event One Local Day plaats op Lokaal 55 in Sneek. Samen met Bram van de Streekboer bemanden Agaath, Wilma, Mirjam, Sonja, Nynke en Bregje een mooie kraam en hebben ze de nieuwe voedselcoöperatie Ús Iten in de kijker gezet. Inmiddels zijn de eerste officiële aanmeldingen binnen! Dinsdagavond komen we bij elkaar om de laatste voorbereidingen voor het eerste afhaalmoment te treffen, want vanaf 21 mei is de webshop open en kan er besteld worden. Ga dus snel naar de site
www.usiten.nl en meld je aan als lid van de eerste voedselcoöperatie van Friesland!
En vergeet niet..
…langs de weg te parkeren als je met de auto komt oogsten, want het erf is daar niet voor bedoeld. Beter nog is om met de fietsen te komen..
…geen groen naambordje bij een teeltbedje betekent: dus niet oogsten!
Tot zover, tot ziens in de tuin!
Michel
Terug