De groenten van week 2 |
Beste zelfoogsters,
Verrassend genoeg heeft de vorst van vorige week slechts beperkte schade aangericht: een paar van de laatste bloemkooltjes staan er nu wat glazig bij en enkele andijviekroppen zijn bruin.. Maar peterselie, chinese kool en paksoï zijn weer mooi opgeveerd. Het aantal oogstbare groentesoorten dus ook. We hebben er zelfs een aardappelras bij, de mooie rooie Raja. Daarover meer hieronder.
Ondertussen komt het eind van het oogstseizoen 2015 wel in zicht dus neemt het assortiment gestaag af. Een opsteker voor de liefhebbers van spruitjes: de aanvoer van spruitjes is op volle strekte. In de kapschuur liggen complete gerooide spruitstammen, afkomstig van de buffereker ver achterin de tuin (niet voor zelfoogst bestemd).
Groenten
De onderstaande groenten en kruiden kunnen deze week dus in de tuin geoogst worden of in de kapschuur afgehaald worden:
- Rammenas A17
- Pastinaak A7
- Winterpeen A7/8
- Snijbiet B12, D40
- Groene en rode boerenkool A11, B8, C15, D58/59
- Palmkool D5/10/24
- Chinese kool C5
- Bloemkool D20/32/35
- Aardpeer D11
- Paksoï Shanghai D54/55
- Knolselderij Kapschuur
- Spruitjes Kapschuur
- Rode kool Kapschuur
- Witte kool Kapschuur
- Savooiekool Kapschuur
- Salie Kruidendriehoek
- Rozemarijn Kruidencirkel
- Krulpeterselie Kruidencirkel
- Bladpeterselie Kruidencirkel
Raja aardappels voorste houten krat links in kapschuur (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Ditta aardappels achterste houten krat links in kapschuur (€1,50 per kilo, afwegen en noteren in de kapschuur)
Vorige week was ik vergeten de veldsla als nieuwkomer even toe te lichten. Velsla wordt ook wel ezelsoor genoemd en is eigenlijk geen sla, maar familie van de kamperfoelie. Het werd vroeger als het tussen het wintergraan groeide als onkruid beschouwd, vandaar ook die andere naam: korensla. Het is even een werkje om de kleine rozetjes te plukken, maar ik vind het als sla in de winter een welkome en heerlijk frisse bron van vitamine C, caroteen en andere anti-oxidanten. Je kunt het natuurlijk ook stoven, maar daar heb je dit seizoen al genoeg gegadigden voor. Trek bij het plukken ook het kleine worteltje mee uit, want je kunt de rozetjes, na grondig spoelen, met wortel en al eten.
En dan is er nu ook de Raja aardappel, ter vervanging van de Artemis, die helemaal op is! De Raja heeft een dunne rode schil met binnenin wit vlees van een zeer fijne structuur. Kruimig dus, zonder korrelig te zijn. Net weer iets anders..
Nog even over de spruitjes in de kapschuur. Breek het aantal spruitjes dat je nodig hebt af van de gerooide stammen, en laat de rest voor de volgende zelfoogster. De resterende kroon spruitkoolbladeren met minispruit ertussen leent zich overigens ook prima voor stoven en verwerken in een winterse stamppot.
En vergeet niet..
…weer HOGE laarzen aan te doen! Want de tuin is na de vorst weer lekker drassig...
…ook handschoenen aan te doen, want voor pastinaak, peen en aardpeer moet je de grond in!
…de spitvork bij de aardperen- en pastinaak/peenbedjes te laten staan voor de volgende zelfoogster.
Tot zover, tot ziens in de tuin, mede namens Bregje,
Michel
Terug